Хиляди палестинци от ивицата Газа се сблъскаха с израелските сили днес по време на организиран от движението Хамас протест край границата с Израел, предаде Асошиейтед прес.

Хиляди палестинци протестират край границата с Израел
БГНЕС

По данни на палестинския Червен полумесец 54 палестинци са били ранени от изстрелите на израелски войници, съобщава Франс прес. Израелските войници, сред които има и снайперисти със заповеди да попречат на всякакво проникване на територията на страната.

Хиляди палестинци протестират край границата с Израел
БГНЕС

Говорител на израелската армия потвърди, че хиляди протестиращи са се събрали на шест сборни пункта край бариерата, която разделя Газа от Израел, за да участват в "Големия марш на завръщането". "Те търкалят запалени гуми и хвърлят камъни към бариерата и по израелските войски, които използват средства за борба с безредиците и стрелят по ръководителите", добави той.

Какво е да живееш в земя, която Израел и Палестина не могат да поделят? (СНИМКИ/ВИДЕО)

Целта на протестиращите е да поискат палестинските бежанци да получат право да се завърнат и да порицаят строгата блокада на Газа, наложена от Израел. Протестното движение започна днес и се очаква да продължи шест седмици.

Хиляди палестинци протестират край границата с Израел
БГНЕС

Първият ден на протестите съвпада с "Деня на земята", когато палестинците почитат паметта на шестима невъоръжени палестинци, убити при сблъсък с израелските сили по време на демонстрация срещу конфискацията на земи на 30 март 1976 година.

Хиляди палестинци протестират край границата с Израел
БГНЕС

Преди протестите Израел изпрати подкрепления на силите по границата с Газа, предаде АП. Организаторите от Хамас заявиха, че днешните прояви ще бъдат мирни, но главният израелски военен говорител бригаден генерал Ронен Манелис заяви, че армията е готова за размирици.

Късно снощи броят на войниците по границата е бил удвоен, включително броя на снайперистите, бойците от специалните части и военизираните сили на гранична полиция, които специализират в контрол на размириците. Израел иска да избегне насилие, но няма да позволи на тълпите да преминат оградата, подчерта Манелис.

Хамас призова за ново въстание срещу Израел заради намесата на Тръмп

Палестинците издигат палатки край границата, готвейки се за протестите, чиято кулминация се очаква на 15 май. В същото време палестинското министерство на здравеопазването съобщи, че един палестинец в ивицата Газа е станал жертва на артилерийски обстрел от Израел.

Според министерството 27-годишният мъж е бил убит от изстрелян от танк снаряд близо до граничната ограда, няколко часа преди началото на протестите. Друг мъж е бил ранен от шрапнелите. Израелската армия съобщи, че проучва докладите.
БТА