/ БГНЕС
Влиятелната палестинска ислямистка групировка Хамас призова за ново въстание срещу Израел, след като американският президент Доналд Тръмп призна Ерусалим за столица на Израел, съобщиха Ройтерс и ДПА.

Хамас: Решението на Тръмп отваря вратите на ада

"Трябва да отправим призив и да работим за започване на интифада срещу ционисткия враг", каза в реч в Газа лидерът на Хамас Исмаил Хания, който нарече решението на Тръмп "обявяване на война".

Решението на Тръмп за Ерусалим предизвика безпокойство

Това решение сложи край на мирните споразумения от Осло и "завинаги е погребало мирният процес в Близкия изток", предаде ТАСС, цитирайки телевизия Ал Джазира.

Израел
БГНЕС

"Заявяваме, че Ерусалим е неделим, нито Източен, нито Западен, и ще продължи да бъде столица на Палестина, на цяла Палестина", каза Хания. Палестинците на Западния бряг днес стачкуват в знак на протест срещу решението на президента на САЩ. Протестът е по инициатива на палестинското правителство. Затворени са всички търговски центрове, училищата и учрежденията.

Израел
БГНЕС

Саудитският кралски двор, начело с крал Салман и влиятелния му син, престолонаследника Мохамад бин Салман, осъди решението на американската администрация за Ерусалим, съобщи Асошиейтед прес.

Тръмп призна Йерусалим за столица на Израел

Това е рядък случай на порицание от страна на Рияд на действията на неговите американски съюзници и президента Тръмп, отбелязва агенцията. Рияд днес припомни, че вече е предупреждавал да не се предприе такъв ход, отново изрази "дълбоко си съжаление от това неоправдано и безотговорно" решение.

Израел
БГНЕС

Междувременно израелският премиер Бенямин Нетаняху заяви днес, че много страни ще последват примера на САЩ и ще признаят Ерусалим за столица на Израел и че вече са налице контакти в тази насока, предаде Ройтерс.

ЕС е сериозно обезпокоен от решението на Тръмп за Йерусалим

Говорейки на събитие в израелското външно министерство, Нетаняху не назова никоя от тези страни. Той каза само, че някои от тях може да преместят посолствата си от Тел Авив в Ерусалим, преди САЩ да предприемат тази стъпка, която според правителството на Тръмп ще отнеме няколко години.

Новината, че САЩ признава Йерусалим за столица на Израел, разбуни духовете

Израелският премиер подчерта, че с решението си Тръмп си е осигурил завинаги място в историята на Ерусалим. "Президентът Тръмп влезе завинаги в историята на нашата столица. Неговото име ще се обявява гордо редом с други имена, свързани със славната история на нашия град", подчерта Нетаняху.
БТА