/ БГНЕС
С решението си да изведе САЩ от ядреното споразумение с Иран президентът на САЩ Доналд Тръмп отправи предизвикателство към света - това е заглавието на в. "Росийская газета".
 
Аргументите на Тръмп не издържат на критика и са далеч от реалността, отбелязаха наблюдатели веднага след речта му, подчертава руското издание. Що се отнася до санкциите срещу Техеран, те ще бъдат въведени най-рано след три месеца, защото изискват съгласието на Конгреса на САЩ - където Белият дом може да очаква сериозен сблъсък с представителите на Демократическата партия.
 
Отправените от Тръмп по-рано вчера нападки към бившия държавен секретар на САЩ Джон Кери, ключов политик в администрацията на предишния президент Барак Обама, потвърждават тезата, че решението за излизане от споразумението се дължи на натрапчивото желание на Доналд Тръмп да скъса с наследството на Обама, към което той постоянно демонстрира антипатия, смятат анализатори.
 
Във връзка с това придобива особен смисъл изявлението на френския президент Еманюел Макрон след срещата му с Тръмп във Вашингтон. Тогава френският държавен глава отбеляза, че решението на американския му колега да излезе от едно от най-важните геополитически споразумения в съвременната история се базира основно на вътрешни причини - с други думи, "нищо лично".
 
Загрижен за имиджа си и в опит да докаже влиянието си, Тръмп е готов да предизвика значителна част от международната общност, държейки се като слон в стъкларски магазин в деликатното дипломатическо пространство и изобщо не отчита геополитическите последствия от решенията си.
 
Експертите предполагат, че е много вероятно оттеглянето на Вашингтон от ядреното споразумение да доведе до рязко изостряне на ситуацията в Близкия изток, който е и най-неспокойният регион в света, подобен на барутен погреб. Не се изключва възможността за въоръжен конфликт между Иран и Израел, в който по разбираеми причини ще се намесят САЩ, използвайки смъртоносно оръжие.
 
Двете страни може да се сблъскат заради Хизбула, която Техеран въоръжава и финансира. Ливанското движение е проблем номер едно на Израел, който трябва да бъде неутрализиран. Израелската страна показа ясно, че ако Дамаск подкрепи Техеран, не е изключено и нанасянето на удари в Сирия.
 
Тръмп излага на опасност Европа, което неизбежно ще доведе до период на изостряне на отношенията с европейските съюзници. Старият свят, който зависи силно от Америка, рано или късно ще бъде принуден да подкрепи САЩ, макар че европейските политици засега всячески демонстрират, че ще изпълняват задълженията си по споразумението. Речта на Тръмп беше следена с голямо внимание и в Пхенян. Няма съмнение, че сега севернокорейският президент Ким Чен-ун, който се показа като талантлив стратег, "сто пъти ще претегли и седем пъти ще премери", преди да се срещне с американския си колега и да изслуша неговите обещания и ултиматуми, отбелязва "Росийская газета".
 
Техеран вече реагира рязко на възможно изтегляне на САЩ от споразумението. Експертите смятат, че Иран няма да отстъпи и да приеме нов ядрен договор, който да накърнява националните му интереси, а има намерение да поднови и ускори ядрената си програма, освен ако "европейците компенсират отсъствието на САЩ". По-реалистичен вариант е обаче страната да се откаже от инспекциите на МААЕ, отбелязва руското издание.
 
Тръмп постоянно показва, че не се интересува от мнението и реакцията на международната общност. В името на своето мото "Америка над всичко", той лесно се отказва от международни договори. Но излизането от ядреното споразумение ще има далеч по-сериозни последствия, които трудно могат да се предвидят. А засега Белият дом показа за пореден път, че споразуменията, сключени с Вашингтон, не значат и не струват нищо, подчертава "Росийская газета".
БТА