Папа Франциск
Папа Франциск / Guliver/Getty Images
Католическата църква в България ще подари на папа Франциск копие на иконата на Света Богородица от Несебър или Несебърската Богородица при посещението му у нас. Това съобщи за БТА монсеньор Христо Пройков - апостолически екзарх и председател на Епископската конференция на Католическата църква в България.

Негово светейшество папа Франциск ще направи апостолическо пътуване в България от 5 до 7 май, за да поздрави българския народ и да даде на всеки българин своя благослов за мир и благоденствие. Той ще се срещне с представителите на държавните власти, с гражданското общество и с дипломатическия корпус.

Светият отец идва и за да посети Българската православна църква в лицето на Негово светейшество българския патриарх Неофит, както и Католическата църква в България, чийто върховен пастир е папата.

В България папа Франциск ще се срещне също с представителите на религиозните вероизповедания. По време на апостолическото си пътуване у нас папа Франциск ще посети София и Раковски.

Разчупеният папа Франциск, който спечели сърцата на хората (СНИМКИ)

Копие на иконата на Света Богородица от Несебър
е носил винаги със себе си Анжело Джузепе Ронкали, когато е бил в България като апостолически легат през миналия век - от 1925 г. до 1934 г. Той самият по-късно става папа Йоан 23-и и като такъв винаги е бил с тази икона - до последния ден на живота си, обясни епископ Пройков. Той уточни, че иконата представя Богородица като Небесна закрилница и това е официалният подарък за папа Франциск от Католическата църква в България.

Мотото на апостолическото пътуването на папа Франциск в България носи заглавието на енцикликата на Свети Папа Йоан 23-и "Мир на земята" /Pacem in terris/. Това е енцикликата, която Ронкали пише и тя е актуална и до днес, отбеляза монсеньор Пройков. Той подчерта, че по този начин папа Франциск "върви по стъпките на Анджело Ронкали у нас и приема заглавието на енцикликата "Мир на земята", като мото на посещението си в България".

Христо Пройков
Монсеньор Христо Пройков БГНЕС

Папа Франциск „чупи“ протокола и печели сърцата с непринуденост

Предвижда се папа Франциск да пристигне на 5 май в 10.00 часа на летище "София", където ще бъде посрещнат от премиера Бойко Борисов. Светият отец се очаква бъде придружаван от държавния секретар на Светия престол кардинал Пиетро Паролин и от най-висши представители на Ватикана, заедно с многочислена официална делегация от около 75 души, информира епископ Христо Пройков. По думите му в делегацията се очаква да са също кардинал Леонардо Сандри, който отговаря за Източната конгрегация, и кардинал Курт Кох, който отговаря за Секретариата за съединение на християнските църкви. "Очаква се в делегацията да е държавният секретар на Светия престол кардинал Пиетро Паролин, който е вторият човек след папа Франциск", коментира епископ Христо Пройков.

Променят движението в София в очакване на папа Франциск

Попитан какъв знак е сегашното апостолическо пътуване на папа Франциск в България след апостолическото пътуване у нас преди 17 години на папа Йоан Павел Втори, епископ Пройков заяви, че посещението на папа Франциск в България е повод за наша радост и гордост, тъй като България повече от 1000 години е християнска държава, а само в рамките на по-малко от 20 години за втори път главата на Римокатолическата църква идва в България.

Папа Франциск
Guliver/Getty Images

"Това е една привилегия за нас, защото нашата страна е в погледа на Светия престол и на папата. И се гледа с особено внимание на общността на Католическата църква в България, която макар и малка, е част от голямата универсална църква, каквато е Католическата църква", коментира епископ Христо Пройков.

На въпрос възможно ли е след сегашното посещение на папа Франциск в България да имаме български католически кардинал, епископ Пройков каза, че е хубаво човек да живее с мечти.

Визитата на папата у нас: Историческо събитие, което световните медии ще проследят

"Това беше казано преди 17 години и на папа Йоан Павел Втори. И един ден може да се реализира тази мечта, но не можем да кажем кога и за кого ще се отнася, ако това стане. Това решение зависи само от папата, тъй като всеки папа определя своите кардинали и това не е нещо, което може да се изпроси", обясни председателят на Епископската конференция на Католическата църква в България.

Всички новини около посещението на папа Франциск в България можете да откриете тук