Папа Франциск ще произнесе неделната молитва "Царица небесна" в София

/ БГНЕС
Негово светейшество папа Франциск пристига на апостолическо пътуване в България в периода 5-7 май и ще посети градовете София и Раковски, съобщава правителствената информационна служба.

Папа Франциск идва в България, ще се срещне с Радев и Борисов на 5 май

За да може всички желаещи граждани и гости на столицата и на град Раковски да посетят събитията от програмата на Светия отец, е създадена координация между всички институции, имащи пряк ангажимент преди, по време и след провеждане на мероприятията в предстоящото посещение. Целта е постигане на максимална ефективност по охраната на обществения ред, организацията на движението и противодействие на престъпността.

Гражданите и гостите на София ще могат да присъстват на три основни събития от програмата на папа Франциск. Контролно-пропускателните пунктове за тях ще са отворени три часа преди събитието.

Монахини ще приготвят храната за папата при посещението му у нас, менюто е тайна

Две от събитията в София ще са на 5 май - в 13.00 ч. Светият отец ще произнесе неделната молитва "Царица небесна" на площад "Свети Александър Невски", а в 16.45 ч. на площад "Княз Александър Първи" папа Франциск ще отслужи Света литургия. Третото събитие в София е на 6 май - в 18.15 ч. на площад "Независимост" гражданите и гостите на столицата ще могат да присъстват на събитието за мир с участието на представители на различни вероизповедания в България.

Вижте какво включва програмата на Папа Франциск в България

В Раковски
жителите и гостите на града ще могат да проследят Светата литургия с първо причастие, което папа Франциск ще даде на деца в църквата "Пресвето сърце Исусово" в 11.15 ч. на 6 май. За целта пред храма са определени зони за граждани, до които достъпът също ще става през контролно-пропускателни пунктове. Те ще са отворени три часа преди началото на събитието.

На 3 май ще бъде разпространена допълнителна информация за предприетите мерки и местоположението на контролно-пропускателните пунктове за събитията от апостолическото пътуване на папа Франциск в София и Раковски.

Бившият шеф на НСО ген. Владимиров за това как се охранява папа

Всички желаещи да присъстват на събитията в София и Раковски ще бъдат допускани след проверка на изградените контролно-пропускателни пунктове. Няма да бъдат допускани посетители във видимо нетрезво състояние, както и такива, които носят обемисти багажи и забранени предмети - огнестрелно оръжие, пиротехнически изделия, ножове, палки, боксове, бутилки, парфюми. Може да бъдат носени чадъри. По време на събитията от посещението на папа Франциск е възможно да възникне временно затруднение в движението.

Необходимата информация за контролно-пропускателните пунктовe за гражданите ще бъде публикувана на официалния сайт за посещението на папа Франциск в България - www.popeinbulgaria.gov.bg, на сайтовете на МВР, на СДВР и на Областната дирекция на МВР в Пловдив.

Всички новини около посещението на папа Франциск в България можете да откриете тук