Генерал Димитър Владимиров
Генерал Димитър Владимиров / Дарик радио
Във ведомствата, в които няма нужда от най-висок клас автомобили, НСО трябва да използва коли „среден клас“, за да не ги свързват хората само с лъскавите возила и да не обвиняват службата, че се превръща в „скъпоструваща таксиметрова компания“. Това коментира в интервю за Дарик бившият шеф на Националната служба за охрана ген. Димитър Владимиров. Според него, не трябва да има политици с почти „пожизнена“ охрана от страна на държавата какъвто е случая с почетния председател на ДПС Ахмед Доган.

Пламен Георгиев намира историята с терасата за „компроматни глупости“
 
„Изтичат средства за хора, които не трябва да се охраняват. Пламен Георгиев на КПКОНПИ, който сам си каза, че има заплахи, по същата логика трябва съдии и прокурор, които осъждат хора, също трябва да бъдат охранявани. Не е нужно човек да се подмазва на тези, които предприемат мерките за сигурност, а трябва да защитава позициите в името на закона. При мен също е имало такива опити да се охраняват хора. Ние ги охраняваме месец, месец и половина, МВР не потвърждава, че има развитие на сигнала и съответно се сваля охраната. Да им сложат 2-3 месеца охрана, ако толкова е нужно, но не така да се слага охрана за всеки, който „кихне“. Затова е тази комисия - да анализира и преценява“, обясни ген. Димитров.
 
Всеки в тази държава може да каже, че е застрашен. Трябва да се знае, че това е скъпоструващо средство. Тогава да обединят усилията си МВР и ДАНС, да изясняват случая и когато няма потвърждение и развитие на сигнала, самият политик вече може да си назначи, ако се страхува партийна охрана и да не е държавна. Иначе всичко е на гърба на данъкоплатеца“, посочи още той.

Ползването на специален режим на движение от НСО ще бъде не практика, а изключение
 
Бившият шеф на НСО разказа за охраната на папа Йоан Павел Втори по време на визитата му в България през май 2002 година. Тогава ген. Владимиров беше награден с бронзов барелеф с лика на Светия Отец, наградени бяха и всички служители, участвали в охраната по време на папското посещение. Тогава швейцарската гвардия, която пази папата, се довери изцяло на НСО и нейният професионализъм – в България дойдоха само двама представители на гвардията и техния генерал, всичко друго беше осигурено от нас, припомни Димитър Владимиров.
 
„Това посещение беше историческо, защото рухна митът за българската следа в покушението на папата. Най-малкият фал можеше да предизвика отзвук, че в България така или иначе сигурността не му е била на висота. Първоначално дойдоха двама представители от швейцарската охрана и казаха, че разчитат на Националната служба за охрана, защото тя се ползва с много висок имидж. Докарахме папамобила предварително от Ватикана, пратихме наш шофьор, който го докара и всичко беше разчетено до милиметри - къде спира, как да се постави стълбата, количката“, спомня си ген. Владимиров.

Автомобилите на папа Франциск - да надникнем зад волана
 
„Когато дойде, още на Летище София ние подготвихме един асансьор, който да го поеме от самолета и да го свали долу от другата страна, за да не се вижда, че ходи трудно. След приключване на мероприятието неговият секретар дойде при нас и каза: Светият отец ви благодари за надеждната и дискретна охрана. Това беше голямо признание за нас. Това ни остана в сърцето и душата, като още на следващия ден той пожела среща с ген. Владимиров и неговата охрана. Благослови ни. За първо път награди началник на специална служба с баралеф. Изпратиха го един месец след посещението му от Ватикана. Бронзов образ на папата. Награди охраните с медали, с почетни знаци“, разказа Владимиров.
 
„Външният министър тогава Соломон Паси поиска на самия площад да се качи в трабанта и да мине през хората. Бях категорично против това. Швейцарците си отдъхнаха, това е абсурд. Даже дойде човек, който да бронира евентуално трабанта, но аз казах: Картон как се бронира? Това беше безумно. Все пак удовлетворих и неговото желание, като разреших, когато беше концертът в НДК, трабантът да се сложи вдясно и когато слиза от стълбата, папата да благослови и трабанта“, спомня си още генералът.

Всички новини около посещението на папа Франциск в България можете да откриете тук