Пламен Георгиев
Пламен Георгиев / БГНЕС
Пламен Георгиев намира историята с терасата за „компроматни глупости“
101194
Пламен Георгиев намира историята с терасата за „компроматни глупости“
  • Пламен Георгиев намира историята с терасата за „компроматни глупости“
Шефът на Комисията за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобито имущество категорично отказа да дава обяснения пред медиите за недекларираната си тераса. Пламен Георгиев нарече изнесената в последните дни информация за себе си "компроматна атака", за която обвини потърпевшите от работата на комисията, както и медиите. Скандалът с несъответствието в обявените от него имотни придобивки се разви в контекста на аферата с луксозни имоти на хора от властта, закупени на по-ниски от пазарните цени.

Антикорупционната комисия проверява сделки на „Артекс“ за 3-4 години назад

Пламен Георгиев
БГНЕС

С охрана от НСО заради заплахи за живота му шефът на Антикорупционната комисия се появи на откриването на международна конференция на тема "Етика на държавната администрация". Името на Пламен Георгиев в последните седмици се споменава все по-често не само, защото се очаква именно поверената му комисия да разследва имотите на Цветан Цветанов, Цецка Цачева и други хора от властта, а и защото на фона на всички сюжети, свързани с имотите на ул. "Латинка", се оказа, че и в декларираното от антикорупционния шеф имущество има притеснителни факти.
 
Парламентът прекрати пълномощията на Цветан Цветанов като депутат

Пламен Георгиев
БГНЕС


На път за конференцията Георгиев беше посрещнат от въпросите на журналисти за терасата на площ 186 кв. м., която той пропуснал да декларира: "Повече с тези компроматни глупости аз няма да се занимавам и обяснявам. Очевидно е, че това е абсолютна компроматна атака, като е видно и кой я прави. Има хора с медии, олигарси, на които ние запорирахме и внесохме искове за отнемане на имущество. Хора, които притежават медии, които имат 198 млн. причини да водят срещу нас компроматна война, които на 20 и няколко години в смутни времена са придобили първия си милион незаконно. Има други хора, които също така, освен тях, незаконно са придобили и милиарди. Всички тези хора се борят срещу мен персонално и срещу комисията, защото не им харесва това, което се случва".

Обяснение по въпросите за имотите му Георгиев отказа да даде, но попита защо, ако има нещо незаконно в действителност никой не подава сигнал срещу него: "Защо досега никой не подава сигнал да ми се направи проверка? Твърдят се какви ли не глупости, нека се подаде сигнал до прокуратурата, до парламента, до нашата комисия, до НАП. Има хиляди опции и органи. В нашата комисията има петима души, всеки може да ме провери, никой не ми е подчинен."

Пламен Георгиев
БГНЕС

 
Пламен Георгиев се обърна към журналистите: "Продължавате да следвате една линия, за да може да вадите някакви компромати, а истината е много проста - на тези хора не им харесва. Оцени се от международните партньори, в докладите от Европейската комисия, че България води ефективна борба с корупцията. Ако тази ефективна борба с корупцията не се харесва на някого, това е негов проблем. Нито ще ме разколебаят, нито ще ме отклонят. Нито вие можете да им помогнете да се вдигат теми, които няма".

Преди дни Пламен Георгиев изпрати официалната си позиция по казуса с имуществото си и въпросната тераса, като обясни, че всички изнесени в медиите данни за нарушения представляват груба манипулация, която цели да го дискредитира.