/ БГНЕС
Продължават противоречивите изказвания дали има валидно строително разрешително т. нар. небостъргач в "Лозенец", който се строи от нашумялата напоследък фирма "Артекс".

Цветанов: Не съм облагодетелствал „Артекс“ по никакъв повод
 
Днес от Инициативния комитет "Лозенец", които от години се борят срещу строителството, обявиха, че съдебното решение, на което се позоваха от Национална дирекция строителен контрол (ДНСК), за да приемат за възможно въпросното разрешително да е законно и досега, не дава основание за подобно твърдение. Протестиращите обявиха още, че още от началото на комуникацията си с архитект Мирянов от фирма "Артекс" той им е заявил, че проектът „Златен век“ има политическа подкрепа.
 
В края на миналата седмица от Национална дирекция строителен контрол, в чиито правомощия е да кажат има или не валидно разрешение за строеж небостъргачът в "Лозенец", се позоваха на решение на Върховния административен съд, което по думите на шефа на дирекцията Иван Несторов дава основания да се приеме, че строителното разрешително и на небостъргача може да бъде удължено.

„Артекс”: Имаме всички документи за „Златен век”

Според Воислав Тодоров, част от Инициативния комитет "Лозенец" и общински съветник от партия "Нормална държава" обаче решението изобщо не казва подобно нещо:

"Решението от Бургас е за тротоарно право, второ - с него се твърди, че се подновява срокът за започване на строителството. Започването на строителството е съвсем различна процедура от цялостния срок на разрешението за строеж. Така че, дори да сметнем, че едното решение е приложимо за другия казус, със сигурност не можем да твърдим, че то подновява разрешението за строеж".
 
За това и другите твърдения на Иван Несторов от края на миналата седмица от инициативния комитет искат и неговата оставка. Оттам припомнят още, че делото, по което трябва да се произнесе сега съдът, е не дали е валидно или не строителното разрешително на "Златен век", а дали трябва, или не ДНСК да се произнесе по въпроса.

Задължение, което веднъж от дирекцията са отказали да изпълнят, стана ясно от думите на друг член на комитета Никола Вапцаров:

"ДНСК в последното си писмо до инициативния комитет казаха, че надзорът единствено може да поеме тази отговорност да каже дали има строително разрешение, законно или не. И всъщност се оказа, че след шест проверки ДНСК разбират, че строителят, инвеститорът и надзорът са един и същи човек".

Изпълнителният директор на Артекс е проектант, строител и надзор на сградата „Златен век“ (ОБЗОР)
 
Проектът за Златен век, още от началото е имал политическа подкрепа, твърди Мариан Башур, също член на комитета, позовавайки се на комуникацията си с архитект Мирянов.

От Инициативен комитет "Лозенец" отново ще изразят недоволството си срещу продължаващото строителство на сградата "Златен век" в сряда от 18.30 часа пред самата сграда.