/ БГНЕС
Изпълнителният директор на Артекс е проектант, строител и надзор на сградата „Златен век“
101150
Изпълнителният директор на Артекс е проектант, строител и надзор на сградата „Златен век“
  • Изпълнителният директор на Артекс е проектант, строител и надзор на сградата „Златен век“
Архитект Весела Мирянова, изпълнителен директор на фирма Артекс,  е строител, проектант, и надзор на сградата „Златен век“, по-известна като небостъргача в столичния квартал Лозенец. Това е показала проверка на дирекция Национален строителен контрол, резултатите от която бяха обявени в четвъртък.
 
По тази причина архитект Мирянова е в закононарушение, което се санкционира с глоба от 30 до 150 хиляди лева. А дали самият строеж е законен към момента, след като вчера главният архитект на София Здравко Здравков заяви, че и гратисният период за подновяване на строителното разрешително е изтекъл през ноември 2018-та, днес не успяха да обяснят и от Националната служба по строителния контрол, които трябва да контролират такъв тип сгради. Оттам прехвърлиха крайното становище по въпроса към съда. 

„Артекс”: Имаме всички документи за „Златен век”
 
Макар Дирекция строителен контрол да извършвала и преди проверки на сградата „Златен век“, чак сега от дирекцията установяват, че на практика архитект Весела Мирянова контролира сама себе си при изпълнението на проекта за „Златен век“.
 
Причината е, че сега от ДНСК проверят точно това, стана ясно от думите на заместник началник на ДНСК арх. Петър Духлински:
 
„Архитект Милянова в качеството си на възложител и едновременно на строител е сключвала договори и изпълнява също ролята на надзор в строителството, което е нарушение. Т.е. тя контролирала себе си, както по отношение на проектите, така и по отношение на строителството.“
 
За това нарушение глобата е от 30 до 150 хиляди лева. Другите констатирани нарушения касаят отвори, които трябва да са подходи към бъдещия паркинг на сградата, които не са изпълнени по проект. Има и нарушения на безопасността. Заради последните две строежът ще бъде частично спрян само там, където са констатирани съответните нарушения. Дали обаче има основания продължаващото строителство на обекта да бъде обяснено за незаконно, тъй като няма валидно разрешително, така и успя да обясни и директорът на Дирекция Национален строителен контрол Иван Несторов.

Сградата „Златен век“ в Лозенец няма валидно разрешително за строеж
 
Ето и неговия прочит на законодателството: „Архитект Здравков казва, че според него сградата е изгубила правно действие, тъй като разрешението е едногодишният срок вече с всичките удължавания до 11 месец 2018г. Аз съм съгласен с него.“
 
По думите на Несторов Върховният административен съд се е произнесъл, че с всяко допълване за разрешението за строеж, автоматично се удължава и срокът на разрешението за строеж.
 
Попадналата от юристи в ръцете на Иван Несторов съдебна практика обаче не му дава основания да каже за колко време се удължава правото за строеж – въпрос, който трябва да изясни съдът. Факт е обаче, че последната издадена от архитект Здравков заповед е от август 2018-та. Дирекция Национален строителен контрол не може категорично да каже и дали в крайна сметка към момента строежът е законен, тъй като, по думите на началника й, в момента върви съдебно производство по жалба на инициативен комитет Лозенец, И така, крайното становище има или няма валидно строително разрешително за строеж така наречения небостъргач в Лозенец, се прехвърля от главния архитект, минавайки през началника на Дирекция национален строителен контрол, към Софийския административен съд.