/ БГНЕС
Зам.-председателят на ПП на ГЕРБ Цветан Цветанов заяви, че никога не е облагодетелствал строителната фирма „Артекс“, докато е бил депутат в Народното събрание. Коментара си той направи пред БНТ по повод скорошната си оставка заради скандала с т.нар. „апартаменти на властта“. Той обясни, че решението му е било лично и подчерта, че не чувства угризения, защото в сделката за апартамента няма нищо незаконно. Цветанов не изключи „руска намеса“ около скандала.

Оставки след скандала с евтини апартаменти: Kакво следва?

„Не се чувствам наказан, защото няма кой да ме накаже, че направих това, което съм дълбоко убеден, че трябва да сторя“, заяви зам.-председателят на ПП на ГЕРБ и допълни, че решението му е било лично, но е било съгласувано със семейството му и с премиера Борисов.

„Това беше разумното решение, което можеше да взема, защото с разумни решения се градят мостове. С емоционалните решения можеш да направиш само езера“, коментира Цветанов.

Той подчерта, че не чувства угризения, защото сделката с апартамента му е напълно законна: „Но, когато има подобно компроматно поведение и преекспониране на една тема, разбира се, че два месеца преди изборите няма как да обясниш, че два месеца опозицията ще се занимава само с това.“

Парламентът прекрати пълномощията на Цветан Цветанов като депутат

Цветанов изтъкна, че в ГЕРБ се поема отговорност и даде за пример оставката на Димитър Главчев като председател на НС, както и оставките на министрите Нанков, Радев и Московски след катастрофата в Своге. „Това не е поемане или признаване на вина, а морален акт.

Цветанов обясни, че има два апартамента с два гаража в квартал „Изток“, като е направил замяна с въпросния апартамент с гараж, а разликата в квадратурата е била доплатена със 100 000 лв. В препродажбата на разменените апартаменти Цветанов не вижда нарушения, тъй като всичко е в съответствие със закона. Той обясни, че след първите авансови плащания към „Артекс“, Симеон Велков е споделил пред него, че си търси жилище, след което е закупил един от предишните му апартаменти.

Цветанов си тръгва с подарък от колегите - маратонки за дълъг политически маратон

Цялата „интрига“ около казуса се дължи на атака на опонентите на ГЕРБ преди евроизборите, каза Цветанов. По думите му, преди всеки едни избори срещу него започва компроматна война.
„Не съм облагодетелствал „Артекс“ по никакъв повод“, категорично заяви той и допълни, че компанията е на пазара над 20 години, а той познава собствениците ѝ от едва две години.

Сигналът за сградата „Златен век“ е бил изпратен до множество институции и адресати, заяви зам.-председателят на ПП на ГЕРБ. Тъй като той не представлява компетентен орган, Цветанов е препратил сигнала по надлъжния ред до компетентната институция.

Изпълнителният директор на Артекс е проектант, строител и надзор на сградата „Златен век“ (ОБЗОР)

Цветанов отказа да коментира разговорите си с премиера от лоялност и коректност към него.

Турция финансира Главното мюфтийство

Турция категорично не се е намесвала при приемането или съставянето на поправките в Закона за вероизповеданията, коментира още Цветанов.
БНТ