Коментират политолозите Татяна Буруджиева и Георги Харизанов
Скандалът с апартаментите ще бъде по-скоро петно, отколкото белег върху ГЕРБ. Това коментира тази сутрин пред NOVA политическият анализатор Татяна Буруджиева.

Вчера министърът на правосъдието Цецка Цачева и зам.-министърът на спорта Ваня Колева подадоха оставки след избухването на скандала с евтините апартаменти на висши кадри на ГЕРБ. Ден по-рано премиерът Бойко Борисов се закани да накаже всеки, който си е превишил правата.

Две оставки след скандала с евтините апартаменти на властта (ВИДЕО)

„Първо - има много време до изборите, има възможност да се компенсира. В изборите времето е много специфична категория и затова е много важно точно кога какви неща се правят. Ако нежелаеш да има реакция и да има възможност да се свести и да реагира, това нещо се прави в друго време. Второ - самият факт, че не става въпрос за придобити имоти вчера, пък не дава възможност това да се направи толкова преди самите избори, защото ще бъде много очевидно,че е удар под кръста. Трето - не бива да забравяме, че избирателите на партиите имат своята мотивация да ги подкрепят и своето доверие. Така че има всички възможности да се реагира и да минимизира, но щета определено има", обясни тя.

Според нея скандалът няма да разколебае толкова силно избирателите. „Тъй като не за първи път в ГЕРБ има оставки, има скандали и има реакции”, каза тя.

БГНЕС

Буруджиева смята, че Цветан Цветанов няма да си подаде оставката. „Щетата вече е нанесена. Оттук нататък въпросът е в нейното минимизиране”, уточни политологът.

Оставките няма да спрат проверките след скандала с евтини апартаменти на властта

Според политическия анализатор Георги Харизанов щетата от скандала върху ГЕРБ ще стане ясна след изборния ден. „Има достатъчно време мачът да се обърне, това да се превърне в позитив и този паралел между ГЕРБ и БСП за пореден път да избоде очите на аудиторията, защото има етични нарушения и добре, че няма законови”, каза той.

Харизанов заяви, че Цветан Цветанов не би позволил да бъде заплаха или негатив за представянето на ГЕРБ и нейните резултати. Той беше категоричен, че законът не е нарушен, а казусът е етичен.

Още по темата:
Цецка Цачева подава оставка заради евтиния апартамент

По искане на Борисов: Зам.-министърът на спорта Ваня Колева подаде оставка

В комисията за борба с корупцията няма сигнал за апартамента на Цветанов
nova.bg