От фирмата „Артекс“ излязоха с ново изявление за скандала
Две оставки във кабинета. Едно министерско и едно заместник-министерско кресло се овакантиха. Четири дни след избухването на скандала с евтините апартаменти на висши кадри на ГЕРБ и само ден след като премиерът се закани да накаже всеки, който си е превишил правата, правосъдният министър Цецка Цачева се раздели с поста си. Празно остава и мястото на заместник-спортния министър Ваня Колева.

Цецка Цачева рано сутринта в събота в кабинета на премиера Борисов е обяснила как и при какви условия е сключила сделка за купуване на апартамент в сграда на "Артекс" и е предложила да депозира оставката си. Час по-късно стана ясно, че премиерът я е приел. Цачева обяви още, че не би могла да изпълнява функциите на правосъден министър, докато текат проверките на прокуратурата и антикорупционната комисия. До приемането на оставката е в отпуска.

Цецка Цачева подава оставка заради евтиния апартамент

"Във времето назад съм доказала, че мога да нося отговорност. Поех отговорността за загубата на президентските избори лично, еднолично", заяви министърът на правосъдието в оставка Цецка Цачева. Така тя мотивира своето решение да подаде оставка. "Не желая по никакъв начин името ми да тежи на премиера Борисов в тази предизборна кампания", каза още тя.
Натиск за оставката й от страна на премиера нямало. Решението й било лично, а премиерът просто го споделил. "Това, което той ми каза днес е, че подкрепя моето предложение аз да подам оставка", коментира Цачева.

БГНЕС

Имотната сделката на Цачева е от юли м.г. Тогава тя купува апартамент, гараж и таванско помещение в "груб строеж" с обща площ 233 кв.м. След като от неправителствената организация "Антикорупционен фонд" обявиха, че е закупила жилище на цена малко над 590 евро на кв.м, Цачева заяви, че цената е по-висока от обявената в публичното пространство, обобщава NOVA.

По искане на Борисов: Зам.-министърът на спорта Ваня Колева подаде оставка

Втората оставка, тази на зам.-министърът на спорта Ваня Колева, е по настояване на премиера Бойко Борисов. Колева се оказа, че е закупила апартамент отново от "Артекс" в сградата, в която и нейният кум Цветан Цветанов се е сдобил с апартамент.

Апартаментът в луксозната сграда купува с банков кредит, по думите й без преференции и на пазарна цена. Според изнесените данни от сайта "Свободна Европа" обаче цената на квадратен метър била в пъти по-ниска от пазарната.

Министерство на младежта и спорта

Очаква се оставката на министър Цачева да бъде гласувана от депутатите в пленарната зала през следващата седмица.

Премиерът Борисов прие оставката на Цачева

БГНЕС

Реакциите не закъсняха. Първи коментари направиха партньорите на властта - ВМРО и "Атака". Те подкрепиха решението Цачева да подаде оставка. Нямали претенции кой ще заеме поста й, било решение на ГЕРБ. В изнасянето на данните за имотните сделки на властта, виждали предизборна атака с цел сриване на доверието на избирателите.

За Патриотите решението на Цачева било едно - морален акт. "За мен това е морален акт, тъй като тече проверка, вие знаете. Но най-вероятно нещата там са законово точни", заяви председателят на "Атака" Волен Сидеров.

БГНЕС

"Ако някой по незаконен начин е придобил нещо било апартамент, било някаква собственост, по незаконен начин, използвайки служебното си положение - да, разбира се, трябва да се подаде оставка", коментира и вицепремиерът Красимир Каракачанов. В изнесените данни за имотните сделки на властта, вицепремиерът видя предизборна атака. "Нещо, което се е случило преди една година - и се вади точно преди местните избори, мен леко това винаги ми прилича на една предизборна акция", заяви той. Откъде идвала предизборната офанзива обаче щяло да стане ясно скоро.

БГНЕС

Лидерът на "Воля" Веселин Марешки излезе с писмена позиция. В нея се казва, че "оставката на правосъдния министър е добър повод за премиера Борисов да направи по-голям ремонт на кабинета".

Реакция имаше и от "Дондуков" 2. Този път от вицепрезидентът Илияна Йотова. "Оставката е един индивидуален акт, надявам се, че г-жа Цачева разбира какво прави. Дали ще има други оставки, ще видим, въпросът са аргументите, които ще защитят политическа партия ГЕРБ. И мнозинството и министър- председателят", заяви Илияна Йотова.

БГНЕС

В комисията за борба с корупцията няма сигнал за апартамента на Цветанов

Междувременно "Артекс" излезе с нова позиция за имота на Цветан Цветанов. "Сделката е законна и стандартна" се казва във Facebook страницата на фирмата.

През юни 2016 г. дружеството е прехвърлило на втория в ГЕРБ и съпругата му нов апартамент и  гараж.  В замяна Цветанови са прехвърлили на "Артекс" два апартамента, с два подземни гаража и 100 000 лева, като заменените апартаменти били на еднакво престижни улици, при това - ремонтирани и обзаведени.



Според позицията не било коректно твърдението, че Цветанов е придобил луксозния апартамент на цена 342 852 лева. Това била данъчната оценка на имота. "Артекс" ще съди всички лица и организации, които са уронили репутация на дружеството, се казва още в позицията.
nova.bg