/ БГНЕС, архив
Правосъдната министърка Цецка Цачева ще подаде оставка заради купения от нея евтин апартамент в столичния квартал "Изток". Тя сама е изявила желание да напусне правителството в разговор с премиера Бойко Борисов.

Премиерът в Брюксел: Цветанов да помисли откъде дойде тази атака точно сега (ВИДЕО)

Цецка Цачева е в Стара Загора, където се очаква да потвърди официално напускането на кабинета.

"Оставката е индивидуален акт. Надявам се, че Цецка Цачева знае какво прави. Дали ще има и други оставки, ще видим", каза вицепрезидентът Илияна Йотова, която също се намира в Стара Загора.
 

Илияна Йотова в Стара Загора
Гергана Пейчева, Dariknews.bg

По-рано през деня Йотова коментира скандала с апартаментите на властта и каза, че това е тема за борба с корупцията у нас и в Европа. "Смятам, че премиерът е на ход, пророчески заяви Йотова минути преди да стане ясно, че Цачева смята да подаде оставка".

Борисов: Ще си понесем последствията, тази партия съм я създал, за да се бори с корупцията на комунистите

Премиерът Борисов се закани в петък от Брюксел, че всички политици, които са замесени в скандала с евтините апартаменти, ще си понесат последствията. По думите му обаче, при разговор с него, те са били категорични, че всичко е законно. Самата Цачева поиска по-рано от антикорупционния орган КПКОНПИ и главния прокурор Сотир Цацаров да направят проверка на закупеният от нея имот на ул. „Юрий Гагарин“ в София.

Цачева поиска Цацаров и КПКОНПИ да проверят закупен от нея имот

„Не само Цецка Цачева трябва да си подаде оставката. Оставка трябва да подадат и Ваня Колева /зам.-министърът на спорта, бел.ред./, Вежди Рашидов и Цветан Цветанов. Те трябва да напуснат политиката. И трябва да стане ясно, че такива хора не трябва да участват в политиката“, коментира Елена Йончева в "Седмицата" по Дарик.
 
Тук не става дума само за няколко политици, които са си купили имоти. Проблемът е затова как се вкарват лобистки закони - закони, които се правят за един човек, за една или друга фирма. Това е моделът, по който се управлява в България, заяви още говорителят на ПГ на „БСП за България“.

Започва пълна проверка на спорните имоти на властта (ОБЗОР)

ВМРО подкрепя този морален акт. В българската политика по този начин трябва да се работи. Надявам се институциите да направят обективни проверки по всички тези случаи. Ако всичко е изрядно, да го съобщят, ако не - да има санкции, заяви секретарят на ПГ на „Обединени патриоти“ и организационен секретар на ВМРО Юлиан Ангелов в коментар на новината за оставката на правосъдния министър.

Според него, Цецка Цачева се е доказала като морален политик, което се потвърждава и с настоящата оставка. Той подчерта, че съгласно коалиционното споразумение от патриотите няма да излязат с предложение за това кой да заеме поста ѝ.

„Нито имаме претенции, нито имаме желание да имаме министър на правосъдието“, категоричен е Ангелов. Той допълни още, че създалата се ситуация няма да наруши работата на управленската коалиция, която определи като стабилна.

Оставката на Цецка Цачева може да не бъде приета. Това коментира за Дарик председателят на партия „Воля“ Веселин Марешки. По думите му, скандалът с луксозните апартаменти, купени на много ниски цени от Цветан Цветанов, Цецка Цачева и Вежди Рашидов, заради който правосъдния министър смята да напусне поста си, е опит за изместване на вниманието.