/ БГНЕС
Финансиране от Турция
101164
Финансиране от Турция
Турция финансира Главното мюфтийство
  • Финансиране от Турция
  • Турция финансира Главното мюфтийство
Финансовата зависимост на Главното Мюфтийство в България от турската държава не се измерва само с превежданите пари за заплати на духовните лица - ходжи и имами. Турция повсеместно финансира от името на физически и юридически лица, включително държавната агенция „Тика” и Ислямски институт от Истанбул, ремонти и строежи на нови джамии в България. Това заяви пред „Дарик” експертът по балкански въпроси и бивш търговски аташе в Анкара Любомир Желев.

Турция призна намеса в Закона за вероизповеданията

 
По думите му турски общини, като Бурса например, също координират и спонсорират изграждането на нови джамии в България. 
 

Години наред мюфтийството получава по милион евро годишно за заплати на ходжи и имами, посочи Любомир Желев, позовавайки се на информация на главния мюфтия. 
 
„Благодарение на подписано преди 20 години споразумение с тяхната дирекция по религиозните въпроси, ежегодно мюфтийството е получавало за такива текущи разходи за заплати по 1 млн. евро годишно. Но аз искам да добавя, че помощта не се изразява само в пари в брой за заплати, а Турция повсеместно финансира от името на физически и юридически лица, включително и Държавната агенция „Тика”, ремонтът на софийската джамия, близо до Халите, беше извършен с прякото спонсорство на турската държавна агенция за подпомагане и развитие на турския свят“.

Обрат: Отсрочка, а не амнистия на дълговете на вероизповеданията
 
Общини в Турция също спонсорират мюсюлманското вероизповедание у нас, допълни Желев.
 
„Турски общини, особено тази в Бурса, пряко координира и финансира чрез частни и общински дарения, ремонтите и строителството на нови джамии в България.“
 
Спонсорствата от физически и юридически лица от Турция за изграждането на джамии в България са не по-малко притеснителни от даренията в брой за заплати на духовните лица на мюфтийството категоричен е Желев.

Джамиите в България се изграждат с дарения от страната и от чужбина, потвърди пред Дарик главният секретар на Мюфтийството Джелал Фаик, като не уточни какво е съотношението във финансирането.

Вероизповеданията в България ще могат да се финансират и от чужди държави
 
Около 1700 джамии и месджиди има в България, посочи той и уточни, че мюсюлманските молитвени домове са изброени преди седмица. От мюфтийството са доволни от новия закон за вероизповеданията, според Фаик обаче той е закъснял:
 
„Това не е новост за обществеността, не е новост и за държавата и за всички останали. Джамии и храмове се изграждат с дарения - не само от чужбина или от страната. Има дарения за изграждане на джамии, но това е главно от страната. Но не мога да кажа какво е съотношението.“
 
Припомняме, че на предизборен митинг в сряда в Текирдаг турският външен министър Мевлют Чавушоглу заяви, че Турция се е намесила за поправките  в Закона за вероизповеданията в България. По думите му законопроектът е бил срещу всички основни права и свободи, затова Турция е била принудена да се намеси и да наложи да се внесат промени.

Даренията от чужбина за религиите продължават
 
Главното мюфтийство има някои дългове, в замяна на тях искаха да продадат собствените му имоти, посочи Чавушоглу и допълни, че в опит да се намери решение  се свързал със София, без да уточни с кого е разговарял. Анкара  ден и нощ работи за интересите на турските общности в чужбина и това един от приоритетите на външната политика на страната, заяви още в речта си Чавушоглу.