/ БГНЕС
Чужди държави ще могат да финансират вероизповеданията у нас
101139
Чужди държави ще могат да финансират вероизповеданията у нас
  • Чужди държави ще могат да финансират вероизповеданията у нас
Вероизповеданията в България да могат да се финансират и от чужди държави. Това гласува парламентът, отхвърляйки предложението религиите у нас, които получават държавна субсидия, да нямат право да получават дарения от чужди държави или чужденци.
 
Предложението на Обединени патриоти религиите, които получават държавна субсидия, да нямат право да получават дарения от чужди държави или чужденци и да уведомяват Дирекция „Вероизповедания” към Министерски съвет за всяко дарение или наследство на имущество от български юридически лица или с източник от чужбина бяха отхвърлени в пленарна зала на второ със 112 гласа въздържали се, петима - против и 20 - „за”.
 
Обрат: Отсрочка, а не амнистия на дълговете на вероизповеданията

Това предложение иска да гарантира ненамесата на чужди държави във вътрешната не само религиозна, но и политическа дейност, заяви от парламентарната трибуна Юлиян Ангелов от Обединени патриоти, който изрази недоумение и от факта защо Българската православна църква е срещу това предложение.
 
"Не сме съгласни турската държава или държави от арабския свят да финансират мюсюлманското вероизповедание в България. Защото те налагат други течения на исляма, налагат преки намеси в решенията на тази религиозна общност, включително и политически решения. На всички е ясно, че те определят и казват как да се гласува", заяви от парламентарната трибуна Ангелов.
 
"Виждаме, че вероизповеданията в България се обявиха против това наше предложение. За мен не е ясно защо Българската православна църква би била против подобно нещо при положение, че помним борбата на българското духовенство за независима българска църква, за българската екзархия, за това как да защитят българския духовен живот и народа от асимилация и чужда намеса. В днешно време, с дарения и всякакви други неща, ние виждаме в църквите и манастирите в България навсякъде византийския орел, а не българския лъв, навсякъде икони на гръцки, а не на български език. Ето, държавата взе мерки, ще отпусне повече финансиране. Т.е. българската православна църква ще може всички онези неща, които не са достигали, не да разчита на чужди църкви и държави, а да го направи сама", обърна се той към колегите си.

БГНЕС

Йордан Цонев от ДПС припомни законопроектите за вероизповеданията, гледани в края на миналата година и обясни, че текст за забрана на финансирането от чужбина е имало не само в проекта на Обединени патриоти, но и в този, подписан от Мустафа Карадайъ, Цветан Цветанов и Корнелия Нинова. Всички вероизповедания без мюсюлманското обаче са били против и затова текстът е отпаднал, обясни Цонев.
 
"Тук имахме консенсус, забрана за финансиране отвън. Какво се случи при обединените два законопроекта в един. Всички вероизповедания без мюсюлманското се обявиха против този текст. Възразиха много остро и много категорично. така се наложи всички ние да се съобразим с това тяхно искане  това, както и редица други текстове, да отпаднат",  припомни Цонев.

Даренията от чужбина за религиите продължават

Подалият оставка народен представител Цветан Цветанов, който заедно с Мустафа Карадайъ от ДПС е вносител на законопроекта за отсрочване милионите задължения на Главното мюфтийство към държавата, също коментира предложението да се забрани финансирането на вероизповеданията от чужбина и се аргументира защо ГЕРБ няма да го подкрепят.
 
"Когато беше внесен първоначалният вариант за ограничаване на всякакво финансиране, когато държавата ще субсидира съответните вероизповедания, от Православната църква имаше сериозно напрежение към народните представители. Те казаха категорично, че не са съгласни да бъдат ограничени допълнителните финансови средства, които те получават като дарения. Ние ще подкрепим текстовете, които са на работната група и на комисията по вероизповедания, за да може да остане вариантът, по който имаме съгласие с Българската православна църква", обясни Цветанов.

БГНЕС

Преди да бъде отхвърлено в пленарна зала, отново с гласовете на ГЕРБ, предложението вероизповеданията у нас да не могат да се финансират от чужбина беше отхвърлено и в Комисията по вероизповеданията.