На днешното си заседание Комисията по вероизповеданията отмени текста, предвиждащ амнистия на задълженията от осем милиона лева на Главното мюфтийство
На днешното си заседание Комисията по вероизповеданията отмени текста, предвиждащ амнистия на задълженията от осем милиона лева на Главното мюфтийство / БГНЕС
Даренията от чужбина за религиите продължават
101065
Даренията от чужбина за религиите продължават
  • Даренията от чужбина за религиите продължават
Даренията за вероизповеданията у нас, включително и от частни и юридически лица от чужбина ще продължат. Няма да има и отчетност за тях. Парламентарната комисия по вероизповеданията отхвърли днес предложенията религиите, които получават държавна субсидия, да нямат право да получават дарения от чужди държави или чужденци и да уведомяват Дирекция „Вероизповедания” към Министерски съвет за всяко дарение или наследство на имущество от български юридически лица или с източник от чужбина.

Обрат: Отсрочка, а не амнистия на дълговете на вероизповеданията
 
Предложенията на Обединени патриоти бяха отхвърлени с осем гласа „въздържали се”. За промените гласува само Павел Шопов. Той заяви, че идеята на закона за вероизповеданията е била да се прекрати финансирането им от чужбина, защото това е обществено опасното и в разрез с Националната сигурност. От Светия синод заявиха, че са против ограничаването на възможностите за дарения.
 
Депутатът от ДПС Йордан Цонев обясни, че текстовете, ограничаващи финансирането на вероизповеданията чрез дарения, в това число и от чужбина, както и идеите за въвеждане на регистър с информация за даренията, са отхвърлени още в първия вариант на закона, приет в края на миналата година и това е по настояване на всички вероизповедания, в това число и Българската православна църква.

Депутатът от ДПС Йордан Цонев
Депутатът от ДПС Йордан Цонев / БГНЕС

Борисов обсъди с патриарха и главния мюфтия дълговете на вероизповеданията
 
Цонев: "Всички бяхме разписали текст да няма финансиране от други държави, обаче ние все пак се съобразяваме с това, което казва църквата. А и другите вероизповедания бяха категорични, че не може да се забрани на външни да финансират. Може да се забрани да приемаш. И така не се разбрахме. Още при първия вариант тези текстове отпаднаха по искане на всички вероизповедания. Искахме за даренията да има регистър, да се водят. Позоваха се на това, че всяко дарение от римско време следва волята на дарителя, че има анонимност на дарителя. Протестантските казаха, че те функционират само от дарения, католическото каза: "Как няма да финансират чужди държави, че Ватикана е държава".
 
Варненският митрополит Йоан потвърди отново позицията на Светия синод, че не иска държавата да се меси в даренията на църквата: "Ние имаме позиция и писмено становище по този въпрос, дадено още в края миналата година. То беше пределно ясно. Ние възразихме против възраженията на патриотите и си поддържаме това становище, а то е, че ние не искаме държавата да става посредник между дарителя и дарения, в случая църквата".  

Главното мюфтийство: Опрощаването на дълговете е част от превенцията срещу радикализиране
 
Контрол на даренията и финансите на вероизповедания е грубо нарушение и намеса на държавата чрез изпълнителната власт във вътрешния живот на религиозните институции и противоречи на Конституцията, се посочва в официалната позиция на Българската православна църква.
 
На днешното си заседание Комисията по вероизповеданията отмени текста, предвиждащ амнистия на задълженията от осем милиона лева на Главното мюфтийство и гласува създаване на нов текст тези средства да бъдат разсрочени за период до десет години. Предстои промените да бъдат гласувани и в пленарна зала.