/ БГНЕС
Държавата ще похарчи над 860 хиляди лева за предстоящото посещение на Негово Светейшество Папа Франциск у нас в началото на май. Средствата бяха одобрени на днешното заседание на правителството. Около 100 хиляди лева ще струват мерките за сигурност по време на тридневния престой на Папата в София и Раковски. Това ще бъде второто посещение на глава на Ватикана в България от началото на 21-ви век. През 2002-ра година у нас беше покойният Папа Йоан-Павел Втори. Тогава правителството отпусна близо 260 хиляди лева за официално посрещане и организиране на тържествен концерт по случай 24-ти май.

Визитата на папата у нас: Историческо събитие, което световните медии ще проследят

Българчета в народни носии ще посрещнат Папа Франциск и водената от Него делегация на правителственото летище в София, в първия ден от апостолическото пътуване на Светия Отец у нас, 5-ти май, неделя. Освен срещите с представители на държавните ни институции, в програмата на Папата са предвидени посещение при Негово Светейшество Патриарх Неофит, обиколка на площад "Княз Александър Първи" с папамобила, среща с деца и семейства в центъра за настаняване на бежанци "Враждебна", както и среща с католическата общност в Раковски.

Организирането на всички събития в рамките на тридневния престой на Папа Франциск ще струва около 760 хиляди лева, като отделен разход ще бъдат мерките за сигурност на МВР и Националната служба за охрана - още 100 хиляди лева.

Част от парите ще бъдат похарчени за осигуряване на условия за работа на медиите, отразяващи посещението, чрез три пресцентъра, два от които в София, и един в Раковски.

Папа Франциск идва в България, ще се срещне с Радев и Борисов на 5 май

Общата сума на разходите за провеждане на посещението на Папа Франциск надхвърля трикратно разходите, одобрени преди 17 години за апостолическото пътуване на Папа Йоан-Павел Втори. Тогава държавата е отпуснала близо 259 хиляди лева, като повече от половината пари са похарчени за официалното посрещане на Папата на площад "Александър Невски".

План-сметката включва разходи за хоругви по трасето от летището до центъра на София, изработване на знамена и украса, осигуряване на скенери за проверка, строеж на сцена, организиране на концерт в зала 1 на НДК, наем на билбордове с плакат на събитието по магистралата София-Пловдив.