Папа Франциск
Папа Франциск / БГНЕС
Папамобилът на папа Франциск вече пътува към България и ще пристигне преди него, каза за „Дарик“ апостолическият екзарх и председател на Епископската конференция на Католическата църква в България монсеньор Христо Пройков. Обиколката с папамобила е важна част от пътуванията на папата, тъй като така той се доближава до хората. Папата се нарича още понтифекс, което означава „строител на мостове“ и папа Франциск е избрал да строи мостове между най-обикновените хора и себе си и сърцето на църквата, добави монсеньор Пройков.

Очаква се потвърждение от православната ни църква за участие в призива за мир с папа Франциск
 
По думите му, папа Франциск „чупи“ протокола и печели сърцата с непринудеността, в която живее:
 
„Аз съм имал възможност да бъда в доста близък контакт с него. Например, дома, в който той пожела да остане да живее, след като бе избран за папа, е просто една сграда, в която всеки може да бъде приет. Аз също съм живял там при пребиваването ми в Рим. Храним се в обща трапезария, той става и сам си сервира. Може да разговаря с всеки. В паузите на нашите конференции той идва да пие кафе заедно с нас и всеки може спокойно да разговаря с него. Когато започнат конференциите, обикновено ние сме тези, които сме се събрали от цял свят и трябва да чакаме папата да дойде, а изненадата е, че той ни чака на вратата, за да ни поздрави. Това е неговият стил, неговият начин, с който приближава човека до себе си и прави всеки разговор непринуден и естествен. Човек чувства един баща в негово лице, който е способен само да обича“, разказа впечатленията си монсеньор Пройков.

Как Раковски ще посрещне папа Франциск?
 
„Това послание, което папата иска да излъчи със събитието, което ще е кулминацията на неговото посещение на 6-ти вечерта, нека кажем, че неговото мото е: „Мир на земята“. Той  иска да излъчи това послание от тук, България, до всички кътчета на света. Особено там, където той липсва“, допълни той.

Автомобилите на папа Франциск - да надникнем зад волана
 
„Ние, католиците в България, подготвяйки се за неговото посещение, се молим. Всеки ден в нашите храмове, след всяка служба се произнася молитва за мир и тя завършва с думите: „Боже, дари ни мир на душите, за да можем да покажем с живота си, че мирът е възможен на земята“, сподели още апостолическият екзарх и председател на Епископската конференция на Католическата църква в България монсеньор Христо Пройков.

Монахини ще приготвят храната за папата при посещението му у нас, менюто е тайна

Всички новини около посещението на папа Франциск в България можете да откриете тук