/ Sofia Photo Agency, архив
Очаква се потвърждение от Българската православна църква за участие на неин представител в събитието за мир на 6 май в София, което ще бъде кулминацията на посещението на папа Франциск в България, каза за „Дарик“ говорителят на Католическата църква у нас Ива Михайлова. Участието си са потвърдили представители на мюсюлманите, протестантите, арменците и евреите, добави тя.

Как Раковски ще посрещне папа Франциск?
 
„Ще има шест деца от всички шест вероизповедания, включително и от православната църква. Всяка едно ще държи по една запалена факла - символ на светлината на мира, който е по-силен от мрака на насилието. В тези дни, особено след последните събития, престъпленията и атентатите на религиозна основа, това ще бъде един хубав знак, че представителите на различни религии искат заедно да кажат „да“ на мира и „не“ на насилието, както и, че Господ събира хората не, за да ги разделя и противопоставя, а за да се покаже, че споделят едни общи ценности - мир, толерантност и любов към ближния. Това ще е символично събитие. Ще има и маслинено дърво - символ на мира. Ще има и рози, които са символ на България. Всяко вероизповедание е подготвило свое послание за мир и свой начин за изказване на това. С молитва, песен, танц или нещо по-специфично. Ще е нещо, което друг път в България не се е случвало“, разказа Михайлова.

Автомобилите на папа Франциск - да надникнем зад волана
 
Папската делегация е на много високо ниво, което прави чест на страната ни, каза още Ива Михайлова.

Голям е и медийният интерес.

Акредитирани са най-малко 600 журналисти, както от България, така и от чужбина, а 70 ватикански журналисти придружават папа Франциск, добави тя.

Монахини ще приготвят храната за папата при посещението му у нас, менюто е тайна
 
„Официалната делегация на най-високо ниво е съставена от девет души, а папската свита е от около 26. В делегацията е държавният секретар, архиепископите, които са с ранг министър на вътрешните работи и на външните работи на Ватикана, основните директори на ватикански медии, директорите на службата за охрана и на швейцарските гвардейци“, посочи още Ива Михайлова.

Визитата на папата у нас: Историческо събитие, което световните медии ще проследят

Всички новини около посещението на папа Франциск в България можете да откриете тук