79-годишната Любов Мореходова живее сама в отдалечена ферма на брега на езерото Байкал. По тези места няма транспорт и пътища. Ако една жена трябва да стигне някъде през зимата, тя обува стари, но все още здрави кънки, две години по-млади от нея, и излиза на леда на Байкал.



Езерото Байкал се намира в Източен Сибир, то е най-дълбокото езеро в света и най-големият природен резервоар на прясна вода. Между 4 и 6 месеца в годината почти цялото езеро е сковано от лед, което позволява на възрастната жена да се придвижва по него.

Баба Люба, както я наричат, стана известна преди няколко години. Потребителите на социалните мрежи бяха запленени от видеоклип, в който пенсионерката пресича леда на езерото. Това, признава бабата, помага не само за поддържане на здравето, но и в ежедневието, за да търси кравите си. Тя има малка ферма, за която се грижи сама.



Според нея активният начин на живот и позитивното мислене са тайната на дълголетието. "Обичам живота, обичам го. Обичам природата, обичам всичко. Обичам хората преди всичко".

Превод и редакция: DarikNews.bg