/ ThinkStock/Getty Images
Малка част от нещата в живота ни зависят от случайността. В повечето случаи ние решаваме как да протече денят ни или поне така смята писателят Стивън Кови – създателят на простичкия принцип 90/10, посочва сайтът BrightSide.

Простичък трик за повече усмивки и по-малко лошо настроение

Какво представлява правилото 90/10?


Ние не можем да контролираме едва 10 процента от събитията в живота ни. Не можем да попречим на устройство да се счупи или на полета да се забави. Въпреки това можем да контролираме реакцията ни спрямо тези неща. 90% от събитията са резултат от това, което правим, докато сме стресирани.
Представете си следната ситуация

Работен ден е. Сутринта цялото семейство закусва заедно. Дъщеря ви случайно разлива кафе върху ризата ви. Скачате от стола и започвате да й викате. След това крещите и на съпругата си, защото е сложила чашата твърде близо до ръба на масата. Втурвате се към спалнята, за да се преоблечете. Когато се връщате заварвате дъщеря си да плаче. Тя нито е изяла закуската си, нито се е приготвила за училище. 

Хубавите спомени са по-емоционално зареждащи от секса и шоколада


дете плаче
ThinkStock/Getty Images

В резултат на това тя изпуска автобуса за училище. Съпругата ви бърза за работа. Затова вие сте принуден да закарате дъщеря си на училище. Закъснявате за работа, затова карате бързо. В един момент осъзнавате, че сте забравили важни документи вкъщи. Денят започва ужасно и продължава по същия начин. Нямате търпение да приключи.

Вечерта се прибирате вкъщи, поздравявате дъщеря си и съпругата си. И двете са в лошо настроение – има напрежение помежду ви.

Защо имахте лош ден?

А) Защото дъщеря ви разля кафето ви;

Б) Защото дъщеря ви изпусна автобуса и вие трябваше да я закарате на училище;

В) Защото имаше задръстване и вие закъсняхте за работа;

Г) Защото реагирахте грешно на ситуацията.


Правилният отговор е „Г“ - денят беше ужасен и за вас, и за семейството ви заради вашата реакция. Нямаше как да избегнете разлятото кафе, но можехте да контролирате емоциите си.

А всичко можеше да бъде по-различно

Кафето се разлива върху вас. Дъщеря ви тръгва да плаче, но в този момент със спокоен тон вие й казвате: „Няма проблеми, следващият път бъди по-внимателна“. Отивате в спалнята, преобличате се и взимате всичките си вещи за работа. Връщате се в кухнята и виждате през прозореца как дъщеря ви ви маха преди да се качи на автобуса за училище. Разделяте се със съпругата си, отивате на работа, дори пристигате 5 минути по-рано.

закуска семейство
ThinkStock/Getty Images

Два различни сценария, които започват от едно и също събитие. Тайната е във вашата реакция към събитията от живота ви. Разбира се, можете да продължавате да обвинявате другите за несполуки си и да се оплаквате, но дали това ще ви помогне?

Научете се да реагирате правилно, за да не съжалявате за пропилените дни

Ако някой иска да ви изпревари на пътя, оставете го да мине. Какво значение има дали ще пристигнете на работа няколко секунди по-късно? Припомнете си правилото 90/10 и не се тревожете.

Самолетът ви закъснява и плановете ви се провалят. Не се карайте на летищния персонал, вината не е тяхна. Оползотворете времето си – прочетете книга или опознайте останалите пътници.

Няма да съжалявате, ако решите да приложите принципа 90/10. Напротив, ще останете изненадани от резултатите.

щастие семейство
ThinkStock/Getty Images


Вижте още съвети за усмивки и щастие:

Седем сутрешни навика, които ни правят щастливи

Учени разгадаха рецептата за щастие

Пътят към щастието минава през близката кръчма


Разкриха какво ни прави най-щастливи

10 неща, от които трябва да се откажете, за да бъдете щастливи

Тайната на щастието може би се крие в нещо много простичко

Звездни усмивки от света на шоубизнеса (СНИМКИ)

За още любопитни новини и снимки харесайте страницата ни във Facebook тук