Тайната на щастието може да е в нещо толкова просто, като кратка дрямка през деня
Тайната на щастието може да е в нещо толкова просто, като кратка дрямка през деня / Thinkstock/Getty Images
Тайната на щастието може да е в нещо толкова просто, като кратка дрямка през деня, твърдят британски учени, цитирани от в. "Дейли мейл".

Само 30 минути сън през деня подобрява задоволството от живота, а и производителността на труда. Сънят обаче трябва да е кратък. 66 процента от придрямващите са казали, че се чувстват щастливи, в сравнение с 56 процента от тези, които спят здраво през деня. Кратката дрямка подобрява съсредоточаването, продуктивността, креативността.

Следобедният сън предпазва от инфаркт и инсулт

Придрямващите през деня са получили оценка на щастието 3,67 от максимално пет, спящите дълго - 3,44, а хората, които не спят през деня - 3,44. Повече от 1000 души са участвали в изследването на университета на Хатфордшир.

Резултатите показаха, че 43 процента от участниците на възраст от 18 до 30 години спят дълго през деня в сравнение със само 30 процента от тези над 50.

Само 11 процента имат право да спят на работното място.

Сладкият сън идва по формула [(T x Bt) + C ] / [ Ha + S + L + (H x D)]

"Много изследвания показаха, че краткият сън повишава производителността. Много успешни компании, като "Бен енд Джерис" и "Гугъл" имат специални места за сън", каза проф Уайзман..

Бившите британски министър-председатели Уинстън Чърчил и Маргарет Тачър са спели само по четири часа през нощта, но редовно са придрямвали през деня. Друго изследване обаче свърза честата едночасова сиеста с 82 процента по-голям риск от сърдечни болести.
БТА