Следобедният сън предпазва от инфаркт и инсулт
Следобедният сън предпазва от инфаркт и инсулт / ThinkStock/Getty Images

Подремването следобед е полезно за здравето, пише в. "Дейли експрес", позовавайки се на гръцки специалисти.

Следобедната дрямка понижава кръвното налягане и допринася за предпазване от инфаркт и инсулт. Кардиолози от болницата "Асклепион Вула" в Атина са установили, че полза има дори за пациенти, вече страдащи от повишено кръвно налягане. При тях подремването следобед води до понижена необходимост от лекарства за контролиране на състоянието.

Учен препоръча да бъде разрешен следобедният сън в службата

Колкото по-дълъг е следобедният сън, толкова по-големи са ползите за здравето, отбелязват специалистите. При хората, които подремват по това време на деня, средното систолично кръвно налягане е с пет процента по-ниско не само когато са будни, но и през нощта, в сравнение с тези, които будуват целодневно.

Сутрешният секс зарежда с настроение за цял ден

"Въпреки че поетът Уилям Блейк твърди, че е по-добре да се мисли сутрин, да се действа следобед, да се хапва вечер и да се спи през нощта, резултатите от настоящото проучване показват, че следобедният сън е полезен за здравето. Потвърждение за това е примерът на двама влиятелни британски премиери. Уинстън Чърчил е казвал, че трябва да подремва по някое време между обяда и вечерята, докато Маргарет Тачър не е желаела да бъде обезпокоявана около 15 часа следобед", казва ръководителят на изследването д-р Манолис Калистратос.

Източник: БТА