Сладкият сън идва по формула [(T x Bt) + C ] / [ Ha + S + L + (H x D)]
Сладкият сън идва по формула [(T x Bt) + C ] / [ Ha + S + L + (H x D)] / снимка: Gulliver/Getty Images

Британски изследователи създадоха формулата на добрия нощен сън, вземайки предвид умората на човека, прекараното време в леглото, удобството на матрака, броя на часовете им в будно състояние, шума, светлината, топлината и дебелината на завивката.

Формулата дава оценка на качеството на съня на човека, която варира от „страхотно” до „въртене през цялата нощ”. Учените се надяват, че тя ще помогне на хората да разберат от какво се нуждаят, за да заспят бързо и как да спят по-дълго.

Формулата, създадена от учените от университета в Манчестър в сътрудничество с компанията The Fine Bedding, е следната: качество на съня = [(T x Bt) + C ] / [ Ha + S + L + (H x D)].

Оценка от две е страхотен нощен сън, едно е среден, а нула е въртене през цялата нощ. Т означава умора и се изчислява въз основа на броя на изминалите часове от последния нощен сън минус броя на прекараните в дрямка часове плюс часовете физическо натоварване през деня.

Bt означава време в леглото и се изчислява въз основа на часовете в леглото през дадената нощ разделен на обичайния брой часове в леглото. С е удобство и се изчислява като възглавница плюс завивки плюс матрак минус девет. Оценките за всяка част от спалното бельо се основават на оценяването им от едно (много неудобни) до пет (много удобни).

Ha е средният брой часове в будно състояние - колко средно време прекарваме в будно състояние през деня. За повечето хора то би било 16 часа. S представлява шума и включва всякакви звуци с изключение на успокояващите шумове, които приспиват хората. Той се оценява от едно (много леки звуци) до пет (много силен нередовен, обезпокоителен шум).

L е светлината и се отнася за всякаква светлина в стаята, включително осветени часовници, естествена светлина и светодиодно осветление, като 0,1 е много лека светлина, а 2 е ярка светлина от синия спектър. H е топлината и се изчислява по броя на градусите до 16-17 градуса по Целзий, разделени на десет. D е пригодеността на завивката към стайна температура - добра завивка може да ни помогне да запазим комфортна телесна температура, докато спим дори стаята да е малко по-гореща или студена от нормалното, разяснява БГНЕС.

Пригодеността на юргана се определя чрез оценка от нула (отговаря отлично на стайната температура) до три (не отговаря добре и ви става или прекалено горещо, или прекалено студено).

Д-р Пени Луис от университета в Манчестър съветва хората, които искат добър нощен сън, да стават и да си лягат по едно и също време всеки ден, да избягват дремките и да правят много упражнения. Ключови фактори са още топлината, шума и светлината, като д-р Луис съветва хората да спят в хладна стая, около 16-17 градуса по Целзий, а завивката им да им позволява да дишат, така че тялото им да поддържа нормална температура, без да се стига до натрупване на влага. Тя допълва, че стаята трябва да е колкото се може по-тъмна през нощта. Накрая д-р Луис отбелязва, че удобството е много важно за качеството на съня, така че хората трябва да спят в удобни постелки.