• Размер на шрифта:

Пътят към щастието минава през близката кръчма

25 януари 2016 13:01 | Редактор: Иглика Игнатова

Пътят към щастието минава през близката кръчма
© ThinkStock/Getty Images  

Ново проучване потвърждава това, което отдавна е известно на "социалните пиячи" - наличието на кръчма в близост до дома прави хората по-щастливи, пише в. "Дейли експрес".

Авторите на изследването от Оксфордския университет са установили, че редовните посетители на близки до дома им кръчми са "значително по-щастливи", имат повече приятели, по-доволни са от живота и пият по-умерено, както препоръчват здравните експерти.

Намериха „златния триъгълник" на щастието

Проучването е направено за кампанията "Камра", чиято основна цел е да наблегне върху важността от прякото общуване между хората.

Изследователите са открили още, че питието в близката кръчма подобрява социалните умения, тъй като индивидите са по-склонни да подхванат разговор в задушевната атмосфера на малко заведение, отколкото в по-просторни помещения.

Женени срещу неженени: Кой е по-щастлив?

"Приятелството и чувството за общност са ключови за човешкото здраве и благоденствие. Създаването и поддържането на приятелство е нещо, което трябва да се прави очи в очи. Дигиталният свят не е заместител на прекия контакт. Имайки предвид, че в наши дни социалният живот е предимно онлайн, вместо на четири очи, наличието на близки и достъпни заведения, в които хората могат да се срещат и да общуват с приятели, става все по-необходимо", казва Робин Дънбар от изследователския екип.

Алкохолът кара мъжете да се усмихват повече

"Очаровани сме, че настоящото солидно проучване, направено в заведения в Оксфордшър, хвърля светлина върху множеството ползи от ходенето на кръчма", казва Тим Пейдж, изпълнителен директор на кампанията "Камра". Авторите на проучването напомнят, че кръчмите играят важна роля за британския социален живот още от 16-и век. Изследователите отбелязват също, че докато през 1951 г. в Англия и Уелс е имало 73 421 кръчми, към 2014 г. те вече са били 51 900 и броят им продължава да намалява.

Източник: БТАЕтикети: кръчма, щастие, щастие кръчма, кръчма дом щастие

Напиши коментар

  • Име *:

    Полетата отбелязани със * са задължителни!
  • Коментар *:

  • Код за сигурност *:

    security code

    Въведи код:

Редакцията не носи отговорност за съдържанието на коментарите. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.

Условия за ползване на коментарите »

 

Руснак звъни на приятеля си в Новосибирск: - Как сте? - Ами добре сме. - Студено ли е при вас? - Е, нали знаеш, студено… Виж още