Археолози откриха в Черно море потъналите останки на най-древния неповреден кораб в света
Археолози откриха в Черно море потъналите останки на най-древния неповреден кораб в света / БГНЕС
Най-древните потънали останки на неповреден кораб, лежал на дъното на Черно море над 2400 години, бяха открити от научен англо-български екип, предадоха Франс прес и ТАСС.
 
"Никога не бих предположил, че ще можем да открием непокътнат кораб от древността на два километра дълбочина", заяви проф. Джон Адамс от Центъра за морска археология към университета в Саутхамптън. Той добави, че находката ще промени схващанията ни за корабостроенето и за навигацията по време на античността.
Експедицията Black Sea Map проучва в продължение на три години дъното на Черно море на площ от над 2000 квадратни километра край българското крайбрежие. Изследванията бяха осъществени със сонар и управляем дистанционно апарат с камери за дълбоководни снимки.
Екипът откри над 60 останки от кораби датиращи от древността, от римската епоха до XVII век. Най-древните от тези отломки били разкрити на дълбочина, в която отсъства кислород, което е позволило запазването на материалите в продължение на хиляди години. Точните датировки са били осъществени с анализ на радиоактивен изотоп на въглерода.
"Ние имаме още по-древни отломки, но уникалността на новооткритият обект се състои в това, че е много добре запазен", заяви пред Би Би Си археоложката Хелън Фар, която сътрудничи на проекта.
 
По нейните думи корабът лежал на морското дъно на едната си страна със запазени мачта, скамейки за гребците и корабно кормило. Подобен вид древногръцки търговски кораби били наблюдавани досега само по изображение върху грънчарски изделия.
Експедицията беше осъществена от учени от университета в Саутхамптън съвместно с техни колеги от българския Национален археологически музей, БАН и Центъра за подводна археология.

За още любопитни новини и снимки харесайте страницата на Dariknews.bg във Facebook тук
БТА