Черно море
Черно море / netinfo

Много интересни обекти в нашите изследвания са потопените селища на българския бряг на Черно море. Аз съм праисторик и те са моята тема. Такова селище има в Созопол, във водите на днешното пристанище. Това обяви в интервю за в. "Труд" д-р Калин Димитров, директор на Център за подводна археология - Созопол. Той бе част от екипа, направил сензационни открития с изследователския кораб „Havila Subsea“ в рамките на проекта Black Sea MAP. По думите му, селището в древна Аполония е направено във времето на построяването на първото пристанище в древния град.
 

Откриха уникален кораб на дъното на Черно море


"Другото селище е в района на Китен, също има и в района на Атия, на днешната военна база, както и при устието на река Ропотамо. От всички селища, това в Созопол е най-интересно, тъй като е обитавано през две различни епохи - късната каменно-медна епоха и отново през ранната бронзова епоха през третото хил. преди Христа. Под водата от тези селища са останали структури - останки от праисторически къщи, останки от огнища, керамика, оръдия на труда", обясни Димитров. Той допълни, че има някои много интересни находки, сред които костни и рогови предмети, като костна лъжица с изключително добре скулптирана глава на странно митично същество, приличащо на кон. "Надяваме се догодина да продължим проучването на селището от Ранната бронзова епоха в района на Ропотамо", каза Калин Димитров. 

Димитров коментира и възможността библейският потоп да се е случил именно тук - на територията на Черно море. "Това е реална научна хипотеза, изказана от двама американски геолози- Бил Райън и Уолтър Питман, които извършвайки проучвания за планираното преди години метро в Истанбул, установяват, че в Босфора всъщност, под седиментите, има дълбок каньон, сякаш издълбан от течаща вода. Анализирайки други данни за релефа на морското дъно, от северната страна на Босфора, те стигат до извода, че някога, в миналото, Босфора е бил затворен, а съответно Черно море е било отделен от Средиземно море басейн. Тяхното ново виждане се състои в това, че те смятат, че Черно и Средиземно са имали голяма разлика в нивата и когато Босфора се е отворил по някаква причина, примерно земетресение, от Средиземно, което е било по високо, са се влели огромни маси вода в Черно. Това пък е предизвикало потапянето на големи участъци от древната суша. И те предполагат, че това събитие е запазено в колективната памет на човечеството като потоп. В цялата тази хипотеза има много добър пи ар и заглавие, което много добре продава книгата им: „Ноевият потоп“. Няма никакво съмнение, че такова събитие се е случило. Че големи участъци от древната суша са влезли под водата. И това бе една от основните задачи на последния проект- да узнаем какво се е случило", обясни директорът на единствения български център за подводна археология у нас. 
 

„Rainbow Warrior” e в Бургас


Експедицията е по проекта Black Sea MAP – един от най-големите за морска археология, организирани досега. Проектът имаше за цел да проучи подводното културно наследство в българската акватория на Черно море. Учените обявиха, че са разкрити останки от 60 корабокрушения за период от 2500 години. Най-впечатляващата находка е древногръцки кораб от пети век преди новата ера, който за 2000 години под водата не е претърпял никаква промяна и все още бил с навити въжета и изправена мачта.