Тайните на черно море във филм
Тайните на черно море във филм / netinfo

Изложбата "Тайните на Черно море", която се намира в КЦ "Морско казино", става част от научнопопулярен филм, който се снима от екипа на международния проект Black Sea Map.

Лентата е с работно заглавие "Изгубените светове". В нея ще бъдат представени направените открития при проучването на Черно море в рамките на мащабната изследователска дейност по проекта.

Във филма ще бъдат показани много интересни находки, които дават богата информация за живота на населението по Черноморието. Информацията за откритията ще бъде съпроводена с коментари на известни учени, които работят в сферата на подводната археология.

Изложбата "Тайните на Черно море" включва любопитни артефакти от морската ни история и 7 3D макети на потънали кораби. Плавателните съдове са пресъздадени във вида, в който са открити при последните проучвания на морското дъно по време на мащабния проект Black Sea Map.

Предмети от бита на хората от Античността и Средновековието допълват експозицията. Тя ще бъде отворена за посетители до 30 юли от 10.00 до 20.00, без почивен ден. Входът за изложбата е безплатен.

Проектът "Скритите тайни на Черно море" се осъществява с финансовата подкрепа на "Културна програма за Българското председателство на Съвета на Европейския съюз 2018 г." на Национален фонд "Култура".