/ dariknews.bg
Нова атрактивна изложба е подредена в Мраморното фоайе на Регионален исторически музей-Шумен. „Тайните на Черно море“ поставя акцент върху морските археологически проучвания на потънали кораби и селища в българските води на Черно море.

Включени са както артефакти, така и съвременни изразни средства. Представени са предмети от бита на хората от Античността и Средновековието, а информационни табла допълват експозицията. Триизмерни макети на потънали кораби пресъздават плавателните съдове във вида, в който са открити при последните проучвания на морското дъно по време на мащабния международен проект Black Sea Map.

Летният музей продължава

Интерактивна карта на черноморското дъно дава възможност на посетителите да получат подробна информация за всички 57 потънали кораби и изчезнали под водите селища. Специални инсталации с VR очила правят възможна и виртуалната разходка по морското дъно.

Изложбата включва и модул за най-малките. В „Корабен конструктор“ децата могат да конструират триизмерни модели на плавателни средства от дърво. Те ще ги сглобяват и разглобяват по предоставен чертеж и снимка, придружени с информация за кораба и времето през което е плавал по море.

„Тайните на Черно море“ се осъществява с финансовата подкрепа на „Културна програма за Българското председателство на Съвета на Европейския съюз 2018 г.“ на Национален фонд култура. Партньори при неговата реализация са Национален археологически институт с музей към БАН, Център за подводна археология - Созопол и Регионален исторически музей-Бургас. В Шумен експозицията може да бъде разгледана от днес до 15 октомври в рамките на работното време на музея - всеки ден от 10.00 до 18.00 часа.
 

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.