Флоралната вода е билков извлек, който се получава при дестилация на различни растения. Нарича се още хидролат и е вторичен продукт от производството на етерични масла, като в  нея остават всички водоразтворими вещества от растенията.

Видовете флоралните води са спрямо растенията, които се използват за етерични масла – роза, лавандула, мента, портокалов цвят, лайка, градински чай, маточина и др. Те имат идеално pH 5,6, благодарение на което поддържат здравословен баланс на кожата, хидратират, успокояват и се грижат за нея.

Действието на флоралните води наподобява това на етеричните масла, но е много по-слабо, затова са подходящи за деца, бременни, възрастни хора и хора с непоносимост към масла, пише каналът "Баба знае" във vbox7.

Съставът им е 100% натурален и затова са често използвани, както в козметиката – в лосиони, тоници и спрейове, така и в готварството, като есенция при различни сладкарски изделия. Според вида на растението, ползите от флоралните води се различават.  

Роза

Това е една от най-разпространените и най-често използвани флорални води. Тя успокоява раздразнената и зачервена кожа и възвръща баланса ѝ. Има тонизиращо и овлажняващо действие, което я прави идеална за хора със суха кожа.

роза
iStock/Getty Images

Лавандула

Флоралната вода от лавандула има успокояващ ефект при ухапвания от насекоми, кожни раздразнения и слънчеви изгаряния. Подпомага бързата регенерация на увредената кожа. Има матиращ ефект и свива порите, което я прави предпочитана при хората с мазна или смесена кожа.

Мента

Ментовата вода създава усещане за свежест и е често използвана през летните месеци, след като кожата е била изложена дълго време на слънце. Идеална е и като тоник, защото свива порите на лицето. Подходяща е за хора с мазна кожа.

мента
iStock/Getty Images

Портокалов цвят

Водата от портокалов цвят носи името нероли и е често употребявана като ароматна добавка към различни десерти. Флоралната вода има омекотяващ и успокояващ ефект, като отпуска сетивата и дава възможност за релаксация. Стимулира регенерацията на кожата и регулира омазняването ѝ.

Лайка

Флоралната вода от лайка успокоява зачервената кожа, освежава, овлажнява кожата и помага при уморени и подути очи. Използва се при поддържане на руси коси, защото запазва и засилва златистите оттенъци, като оставя косата блестяща. Подходяща е при хора със суха и чувствителна кожа.

лайка
iStock/Getty Images