/ iStock/Getty Images
Всеки е имал досег с лековитата сила на лайката - дали за инхалация, гаргара, за облекчение при стомашни заболявания или просто под формата на чаша чай за успокоение и добър тонус.

Тази билка се използва и широко в козметиката, като има благотворно действие върху кожата и косата.

Лайката има противовъзпалително, антисептично, болкоуспокояващо, спазмолитично, ранозаздравяващо и успокояващо действие. Тя е мощен естествен антибиотик.

Благодарение на летливите си масла и антибактериалните свойства тази билка е лек за куп болежки - от кожни възпаления до ставни болки и проблеми с дихателните пътища и стомаха.

лайка
iStock/Getty Images


Лайката при възпалено гърло

Гаргарата с лайка ще ви спаси от болките в зачервеното гърло. Залейте 1-2 супени лъжици цвят от лайка с 500 мл. гореща вода и запарете за 10 мин. Прецедете течността и към нея прибавете 1 чаена лъжичка сода бикарбонат. С получената смес правете гаргара няколко пъти дневно.

болка гърло
iStock/Getty Images


Инхалации с лайка

Шепа сух цвят от лайка се пуска в завряла вода. Съдът се оттегля от огъня. В продължение на 5-10 минути дишайте парите с лайка над съда, като предварително сте покрили главата си с хавлиена кърпа.

инхалация
iStock/Getty Images


Лечебен чай от лайка при стомашни заболявания

1-2 препълнени чаени лъжички цвят от лайка се заливат с чаша вряла вода и се оставят да се запарят. След 10 минути напитката е готова. Трябва да се пие топла, но не гореща, без подслаждане.

Чаят от лайка помага и при главоболие, а една чаша преди лягане действа успокояващо и против безсъние.

Лайка за красота

Парната баня с лайка ще разшири порите на лицето и това позволява лесно да излязат задържаните мастни секрети и нечистотии.

Изпълнението е простичко: подходящ съд с гореща вода, над който да наведете лицето си и да прекарате няколко минути, покривайки главата си с хавлиена кърпа. 

кожа жена
iStock/Getty Images


Измиването с отвара от лайка пък ще направи косата здрава и подхранена. Билката има страхотно действие върху слабата и изтощена коса.

Лайката е подходяща и за блондинките, за да поддържат цвета на косата си. 

Изплакнете с отвара от лайка и оставете косата да изсъхне на слънце за по-светли нюанси.

руса жена лайка
iStock/Getty Images