Освежаваща напитка през лятото или ароматен затоплящ чай през зимата, ментата е една от най-широко използваните и разпространени билки у нас с изключителни свойства.

Тя произхожда от Европа. Видовете мента са се разпространили из целия свят до Северна Америка, Австралия, както и Япония. Отглежда се от дълбока древност поради лекарствените й свойства.

Открита е в египетски гроб 1000 пр. Хр. Mentha arvensis е вид мента която е от семейство Устоцветни. Това е тревно растение със силен аромат, от 10 до 60 сантиметра, с цвят на розетка намиращи се в подлистието. Листата са овални, остри и назъбени. Това жилаво растение цъфти от юли до септември и харесва ровове, блата и влажни равнини.

Ако все още не са ви известни всички свойства на ментата, ще останете удивени след като научите от колко много болежки може да в избави тази невероятна билка.

Рецепта за чай от мента

Точната рецепта за чай от мента включва 2 лъжички от уханната билка и 250 мл вода. Това количество покрива дневната доза от целебната напитка.

Приготвянето се осъществява чрез метода на запарване, който помага да се извлекат в максимални дози всичките и вещества.

Процедурата по запарване трае час, след което запарката трябва да бъде прецедена.

Мента за отслабване

Ароматната трева повлиява благоприятно на хората, придържащи се към режим за отслабване.

Разбира се, чаят е недостатъчен. Приемът му трябва да бъде съчетан с хранителен и двигателен режим. Отслабващият ефект се постига благодарение на свойството на уханната трева да стимулира процесите, свързани със смилане и преработка на храната, но и чрез подтискането на апетита.

Мента за нерви

За успокояване на нервите може да разчитате на ментата, която е перфектното средство за заместване на куп медикаменти с успокояващо действие.

Вижте още полезни съвети, храни и билки:

Плевелът, който лекува 101 болести

За всяка болка има билка

Десет храни с магически сили

Куркума - билката, която лекува 600 болести

Джинджифилът - панацея за много болести