Ароматерапията - рецепта за щастие, която освобождава
Ароматерапията - рецепта за щастие, която освобождава / снимка: sxc.hu

Нищо не се свърза по-успешно с перфектната идилия от балсама от босилек, миризмата на окосена трева, цветен парфюм, вечерен аромат на пейка в парка, тогава, когато природата говори вместо думите, за да ви направи щастливи. Медикаментите успокояват болките в главата, улесняват заспиването, отварят апетита, улесняват дишането и храносмилането.

До днес обаче не е измислен медикамент, който да донася състояние на любов или да ви изпрати на седмото небе. Това е рецептата за щастие. Хората практикуват ароматерапия още преди да са разбрали за какво става въпрос. Говори се, че царица Клеопатра се е къпала във вода с розови листенца, за да се чувства добре. В храмовете винаги се е използвал тамян, за да създаде определено чувство на вярващите, а бабешките лекове комбинирали вдишването на пари от борови шишарки, евкалипт или мента с мистични ритуали.

Науката се намесва едва по-късно. Първите изследвания относно терапевтичното действие на основните масла за тяло датират от 1894 г., посочва БГНЕС. Тогава лекарите с изненада установили, че определени масла действат ефективно върху невротичните състояния и безсънието. Освен това, съдържанието на сънищата се намира в пряка взаимосвързаност с душевното състояние на човека преди да заспи и може да бъде повлияно от него.