Родената в Китай режисьорка от САЩ Клои Чжао сътвори история на 93-тите награди Оскар, ставайки първата азиатка и втората жена, удостоена с режисьорския приз, съобщават световните агенции.

Тридесет и девет годишната Чжао получи първия си Оскар за елегичната история "Земя на номади", проследяваща пътешествие из американския Запад на фона на икономически сътресения и личната мъка на главната героиня (в ролята Франсис Макдорманд, която триумфира за трети път в кариерата си с актьорски Оскар).

Всички победители, отличени на 93-тите награди Оскар вижте тук

Клои Чжао е родена в Китай и живее в Пекин до 14-годишна възраст, когато е записана в пансион в Лондон. Завършва гимназия в Лос Анджелис, след което учи във филмова школа в Ню Йорк.

Чжао е първата цветнокожа жена с номинация за режисьорски Оскар. Тя беше номинирана по-малко от месец след като получи Златен глобус за режисура, ставайки едва втората дама и първата цветнокожа жена с подобен успех.

От 1990 година до днес: Лентите с награда Оскар за най-добър филм

Първият филм, режисиран от Клои Чжао, е "Песните, на които ме научи брат ми". Зад гърба си режисьорката има няколко независими проекта, сред които "Ездачът" и "Земя на номади". Следващият е коренно различен - Чжао застава зад камерата, за да заснеме филма "Вечните" от киновселената на Marvel.

В проточилия се награден сезон, в който да се прогнозира изявен фаворит беше истинско предизвикателство, Клои Чжао все пак успя да се открои със своята драма "Земя на номади".

По червения килим на наградите Оскар (СНИМКИ)

Нискобюджетната продукция, очаровала критиката, получи шест номинации за Оскар. Рекордните четири от тях бяха за Клои Чжао - за режисура, адаптиран сценарий, монтаж и като продуцент на номиниран в топ категорията филм.

Клои Чжао
Клои Чжао Gulliver/Getty Images

С четирите си номинации в една и съща година Чжао изпревари София Копола и Фран Уолш, всяка от които получава по три през 2003 г.

До миналогодишните награди на киноакадемията едва пет жени бяха номинирани в категорията за най-добър режисьор и никога две в една и съща година.

Жените в мъжката надпревара за режисьорски Оскар (СНИМКИ)

Тази година две дами - Клои Чжао и Емералд Фенъл, по-рано сътвориха история с номинациите си съответно за "Земя на номади" и "Момиче с потенциал", тъй като е известно, че жените зад камера по традиция са пренебрегвани от киноакадемията. В тази насока все още има място за напредък. Досега за режисьорския приз никога не е била номинирана афроамериканка.

Тази година подобен шанс имаше актрисата Реджина Кинг с режисьорския си дебют "Една нощ в Маями", но в крайна сметка тя не попадна в надпреварата.

До победата на Клои Чжао само една жена в историята на Оскарите беше печелила приза за най-добър режисьор - Катрин Бигълоу за "Войната е опиат" (2009).

Освен Клои Чжао за "Земя на номади" и Емералд Фенъл за "Момиче с потенциал" в категорията за най-добър режисьор бяха номинирани още Дейвид Финчър за "Манк", Лий Айзък Чънг за "Минари" и Томас Винтерберг за "Още по едно".

Всичко за тазгодишните награди Оскар четете тук

По темата

БТА