Двете претендентки за режисьорския приз на гилдията са Клои Чжао за „Земя на номади“ и Емералд Фенъл за „Момиче с потенциал“
Двете претендентки за режисьорския приз на гилдията са Клои Чжао за „Земя на номади“ и Емералд Фенъл за „Момиче с потенциал“ / Gulliver/Getty Images
Година след като напълно пренебрегна представителките на нежния пол, американската Гилдия на режисьорите включи в надпреварата за водещата си награда две жени - нещо, което се случва за първи път в над 70-годишната история на отличията, предаде Франс прес.

Двете претендентки за режисьорския приз на гилдията са Клои Чжао за „Земя на номади“ и Емералд Фенъл за „Момиче с потенциал“.

Родената в Китай Чжао и британката Фенъл стават деветата и десетата жени, номинирани за наградата на професионалната организация.

Разнообразната селекция включва и режисьора на американско-корейската имиграционна семейна история "Минари" Лий Айзък Чънг.
Останалите двама номинирани режисьори са Дейвид Финчър за биографичния филм "Манк" и Арън Соркин за съдебната драма "Процесът срещу Чикаго 7".

Наградите на американската Гилдия на режисьорите са сред най-сериозните индикатори за успех на Оскарите. По отличията може да се съди кои са най-вероятните претенденти за режисьорски Оскар, както и кои продукции получават най-солидна подкрепа от кинодейците.

Досега само една жена е печелила водещата награда за най-добър пълнометражен филм на режисьорската гилдия - Катрин Бигълоу за "Войната е опиат".

Бигълоу повтори успеха си и на Оскарите, ставайки първата жена в историята на наградите на американската киноакадемия, удостоена с приза за най-добър режисьор.

Миналата година водещите наградни шоута, сред които на режисьорската гилдия и Оскарите, бяха критикувани остро заради липсата на жени в категориите за режисура.

Особено недоволство предизвика отсъствието на Грета Гъруиг, чиято нова версия на "Малки жени" получи ласкави отзиви от критиката.

През последните години киноиндустрията често е подлагана на критики заради липсата на разнообразие.
Номинациите в категорията за режисура на първи пълнометражен филм също включват две жени - актрисата Реджина Кинг с дебюта ѝ зад камера "Една нощ в Маями" и Радха Бланк за "40-годишната версия". В категорията ще се съревновава и французинът Флориан Зелер за "Бащата".

Носителите на наградите на американската Гилдия на режисьорите ще бъдат оповестени на частна виртуална церемония на 10 април - около две седмици преди отложените заради коронавирусната пандемия Оскари.
БТА