Със знаменитости, които се включваха от хотелски стаи или всекидневните си, водещи, които предаваха от двете крайбрежия на САЩ, и на фона на пандемия и критики към Асоциацията на чуждестранната преса в Холивуд, на социално дистанцираните 78-и награди Златен глобус топ отличията спечелиха филмите "Земя на номади" и "Борат 2" и сериалите "Короната" и "Шитс Крийк", предаде Асошиейтед прес.

Без червен килим и със звезди, изнасящи речи от дивана, наградите Златен глобус бяха лишени от типичния си "пенлив" вкус.

Без пищно дефиле на холивудски звезди по червения килим на наградите Златен глобус (СНИМКИ)

Шоуто обаче продължи въпреки всичко с победители в пуловери и с кучета в скута във времето на пандемия, отнела почти целия блясък от Холивуд.

С водещото отличие за най-добър филм - драма се окичи елегичната история "Земя на номади" за пътешествие из американския Запад на фона на икономически сътресения и личната мъка на главната героиня (в ролята Франсис Макдорманд).

Филмът очаквано донесе и режисьорския приз на създателката си Клои Чжао. Родената в Китай Чжао стана първата жена от азиатски произход, спечелила наградата за най-добър режисьор и едва втората, удостоена с отличието след Барбра Стрейзънд за "Йентъл" през 1984 г.

"Земя на номади" в сърцевината си за мен е своеобразно поклонение чрез скръб и изцеление. За всички, преминали през подобно трудно и красиво пътешествие в даден момент от живота си, това е за вас", сподели Чжао, приемайки отличията от разстояние.

Клои Чжао
Клои Чжао Gulliver/Getty Images

Клои Чжао беше номинирана и в категорията за сценарий, но загуби от Арън Соркин. Соркин - един от най-уважаваните сценаристи във филмовата индустрия, спечели третия си Златен глобус с "Процесът срещу Чикаго 7".

Сблъсквайки се по традиция с конкуренцията на филмови студиа, стрийминг платформите доминираха на наградите Златен глобус както никога досега.

"Борат 2" на стрийминг платформата на Amazon - един от малкото номинирани филми, заснети отчасти по време на пандемията, спечели приза за най-добра филмова комедия или мюзикъл.

Саша Барън Коен
Саша Барън Коен Gulliver/Getty Images

Известният комик Саша Барън Коен, който изпълнява главната роля, получи наградата за най-добър актьор във филмова комедия или мюзикъл. Коен беше удостоен с отличието и за първия филм "Борат".

Българката Мария Бакалова, смятана за фаворитка за наградата в съответната категория при дамите, отстъпи пред Розамунд Пайк, която беше отличена за изпълнението си в "Много ми пука".

Без статуетка, но ослепителна в "Армани": Мария Бакалова на наградите Златен глобус (СНИМКА)

Стрийминг платформата Netflix, която водеше с 42 номинации за наградите Златен глобус (22 във филмовите и 20 в телевизионните категории), спечели 10 отличия. За сравнение миналата година платформата беше с 34 номинации, но получи едва две награди.

Както се очакваше, хитовата поредица "Короната" на Netflix спечели приза за най-добра телевизионна драма, и донесе отличия във водещите актьорските категории на Ема Корин и Джош О'Конър, които играят принцеса Даяна и принц Чарлз.

Джилиън Андерсън, смятана за фаворитка в категорията, беше отличена като най-добра актриса в поддържаща роля за превъплъщението ѝ в образа на Маргарет Тачър.

Джилиан Андерсън
Джилиън Андерсън Gulliver/Getty Images

Изпълнението на Джон Бойега в "Малка брадва" му донесе наградата за най-добър актьор в поддържаща роля в телевизионна поредица.

Друга хитова продукция на Netflix - "Дамски гамбит", спечели отличията за най-добър лимитиран сериал или телевизионен филм, както и за най-добра актриса в съответната категория - Аня Тейлър-Джой.

Аня Тейлър-Джой
Аня Тейлър-Джой Gulliver/Getty Images

Призът за най-добър актьор в лимитиран сериал или телевизионен филм отиде при Марк Ръфало за "Дотолкова съм сигурен".

Поредицата "Шитс Крийк", която намери по-широка публика с Netflix, беше отличена в категорията за най-добра телевизионна комедия за последния си сезон.

Наградата за най-добра актриса в телевизионна комедия отиде при екранната ветеранка Катрин О'Хара, за която това беше първа номинация за Златен глобус.

Катрин О Хара
Катрин О'Хара БТА

Чадуик Боузман, който през август 2020 година загуби водената си тайно битка с рака, очаквано беше удостоен посмъртно с приза за най-добър актьор във филмова драма за изпълнението си в продукцията на Netflix "Ма Рейни: Майката на блуса".

Вдовицата на Боузман, Тейлър Симон Ледуард, прие отличието от негово име. "Той щеше да благодари на бог, на родителите си, на предците си за насоките и саможертвите. Той щеше да каже нещо прочувствено и красиво", сподели развълнуваната Ледуард със сълзи на очи.

Боузман е едва вторият актьор, отличен посмъртно за главна роля във филмова драма след Питър Финч за "Телевизионна мрежа" (1976).

Чадуик Боузман
Чадуик Боузман беше отличен посмъртно със Златен глобус за най-добър актьор във филмова драма за БТА

Въпреки прогнозите за триумф на Кери Мълиган за "Момиче с потенциал", призът за най-добра актриса във филмова драма отиде при Андра Дей за изпълнението ѝ в "Съединени американски щати срещу Били Холидей".

Apple TV+ - стрийминг платформата на Apple, си осигури първа водеща награда благодарение на Джейсън Съдейкис, който грабна отличието за най-добър актьор в телевизионна комедия с изпълнението си в "Тед Ласо".

Джейсън Съдейкис
Джейсън Съдейкис Gulliver/Getty Images

За първи път в историята на шоуто церемонията протече на две различни места. Тина Фей и Ейми Полър предаваха на живо от двете крайбрежия на САЩ - Фей от зала "Рейнбоу" в центъра "Рокфелер" в Ню Йорк, а Полър от обичайното място, на което се провежда церемонията - хотел "Бевърли Хилтън" в Бевърли хилс, Калифорния.

"Винаги съм знаела, че кариерата ми ще приключи, докато се шляя из зала "Рейнбоу", преструвайки се, че говоря с Ейми. Надявах се обаче това да се случи по-късно", пошегува се Тина Фей.

Тина Фей и Ейми Полър
Тина Фей и Ейми Полър БТА

Двете актриси водеха в присъствие на публика, но в отсъствието на звезди. Малкото маси бяха заети от ограничен брой служители на първа линия с маски, които бяха поканени на шоуто.

В кошмарa за всяка продукция, превърнал се в обичайно явление по време на пандемията, първият обявен победител на наградите Златен глобус прие отличието без звук. Едва след като връчващата наградата Лора Дърн се извини за техническия проблем, Даниел Калуя, отличен за най-добър актьор в поддържаща роля за "Юда и черният месия", успя да си "възвърне словото". Калуя помаха шеговито с пръст срещу камерата, обвинявайки я, че му прави "мръсни номера".

Даниел Калуя
Даниел Калуя Gulliver/Getty Images

В категорията за най-добра актриса в поддържаща роля във филмова продукция беше отличена Джоди Фостър за "Мавританецът". Изборът на Фостър се оказа една от големите изненади на шоуто.

"За душата" на студио "Пиксар" спечели наградите за най-добра анимация и за оригинална музика на Трент Резнър, Атикъс Рос и Джон Батист.

В категорията за песен от филм беше отличена "Io Si(Seen)" от "Животът пред теб" на Netflix.

Призът за най-добър чуждоезичен филм спечели корейско-американската семейна драма "Минари".

С почетна награда "Сесил Б. Демил" беше удостоена американската актриса Джейн Фонда.

Джейн Фонда
Джейн Фонда БТА

Импровизирането по време на пандемия не беше единственият проблем за Асоциацията на чуждестранната преса в Холивуд, която присъжда наградите Златен глобус и наброява около 90 души. Организацията се сблъска със сериозни критики, след като в "Лос Анджелис таймс" се появи публикация, в която се посочва, че сред членовете й няма нито един чернокож.

Асоциацията освен това не номинира във водещата категория нито един от получилите ласкави отзиви на критиката филми с преобладаващо чернжокож състав - "Ма Рейни: Майката на блуса", "Една нощ в Маями", "Юда и черният месия" и "Петима от една кръв".

С оглед на ситуацията първият половин час от предаваната от телевизия Ен Би Си церемония премина в речи на членове на Асоциацията на чуждестранната преса в Холивуд, които обещаваха промени. Дали тези изявления и разнообразната група печеливши ще "излекуват раните" остава неясно.

Въпреки сериозните критики, които отнасят, наградите Златен глобус "устояват" благодарение на популярността си - те са третото най-гледано шоу след Оскарите и Грамитата, доходоносността си (телевизия Ен Би Си плати 60 милиона долара за правата за излъчването им през 2018 г.) и защото служат като важен маркетингов индикатор за претендентите за водещите филмови отличия на американската Академия за кинематографично изкуство и наука.
БТА