Мария Бакалова спечели наградата "Изборът на критиците" за най-добра актриса в поддържаща роля за филма "Борат 2", съобщиха "Холивуд рипортър" и "Билборд". В лентата българката играе ролята на Тутар - дъщерята на Борат.

Хибридната церемония по раздаване на „Изборът на критиците“ (СНИМКИ)

Орландо Блум обяви наградата на Бакалова, която спечели в конкуренцията на Елън Бърстин ("Да намериш отново себе си"), Глен Клоуз ("Елегия Хилбили"), Оливия Колман ("Бащата"), Аманда Сайфред ("Манк"), Юн Ю-джун ("Минари"). 
За най-добър филм на 26-ата годишна церемония на наградите "Изборът на критиците"  беше отличен "Земя на номади" на Клои Чжао.

Клои Чжао бе отличена и за режисура, а филмът ѝ „Земя на номади“ получи още наградата за най-добър адаптиран сценарий.

Мария Бакалова има повече основания да празнува от „Земя на номади“, отбелязва в коментар за наградите изданието "Холивуд рипортър".

Актрисата, която е на 24 години, се състезаваше в една от водещите категории за актриси на наградите "Златен глобус" и загуби от Розамунд Пайк. За "Изборът на критиците" тя отново бе в надпреварата срещу удивителни ветеранки като Глен Клоуз ("Елегия Хилбили"), Оливия Колман ("Бащата") и Юн Ю-джун ("Минари") и спечели.

Мария Бакалова
Gulliver/Getty Images

Изданието посочва, че последните 13 носители на награда "Изборът на критиците" спечелиха и награди Оскар в съответните категории, затова Бакалова и поддръжниците ѝ би трябвало да се чувстват доста по-добре отпреди седмица, когато Джоди Фостър спечели "Златен глобус" в същата категория. Фостър не бе сред номинираните за "Изборът на критиците".

Покойният Чадуик Боузман бе удостоен с приза "Изборът на критиците" за най-добър актьор в главна роля за превъплъщението си в "Ма Рейни: Майката на блуса". Той бе номиниран заедно с Бен Афлек ("Пътят назад"), Риз Ахмед ("Без звуци в живота"), Антъни Хопкинс за "Бащата", Гари Олдман за "Манк", Том Ханкс ("Новини от света"), Стивън Юн ("Минари") и Делрой Линдо за "Петима от една кръв".

Кери Мълиган спечели наградата за най-добра актриса за "Момиче с потенциал". Емералд Фенел получи приза за най-добър сценарий за филма.

Кери Мълиган спечели наградата за най-добра актриса за Момиче с потенциал
Кери Мълиган Gulliver/Getty Images

Даниел Калуя бе отличен за най-добър актьор в поддържаща роля за изпълнението си в "Юда и черният Месия". Алън Ким получи приза за най-добър млад актьор за "Минари", който бе отличен за най-добър чуждестранен филм.

"Короната" бе избран за най-добър драматичен сериал, а актьорите Ема Корин и Джош О'Конър спечелиха съответно отличията за най-добра актриса и най-добър актьор в драматичен сериал. Джилиън Андерсън бе отличена като най-добра актриса в поддържаща роля в драматичен сериал.

"Дамски гамбит" получи две награди - за най-добър лимитиран сериал и за най-добра актриса в лимитиран сериал за изпълнението на Аня Тейлър-Джой.

"Хамилтън" беше избран за най-добър телевизионен филм. Джон Бойега пък беше отличен като най-добър актьор в телевизионен филм или лимитиран сериал за "Малка брадва".

Джон Бойега
Джон Бойега Gulliver/Getty Images

Джейсън Съдейкис е най-добър актьор в комедиен сериал за "Тед Ласо", който бе отличен и за най-добър комедиен сериал. Катрин О'Хара получи наградата за най-добра актриса в комедийна поредица за ролята си в "Шитс крийк".

Водещ на церемонията за 26-ите награди "Изборът на критиката" беше Тай Дигс. Сред звездите, които обявяваха лауреатите на наградите, бяха Кевин Бейкън, Анджела Басет, Морган Фрийман, Гал Гадот, Орландо Блум.

Заради пандемията от новия коронавирус церемонията беше хибридна - на живо и виртуална, като Дигс и някои от звездите бяха на живо на сцената в Лос Анджелис, а номинираните и наградените се включваха от различни места онлайн.
БТА