Биографичният филм "Манк" е големият губещ на наградите Златен глобус
След седмица, изложила на показ липсата на разнообразие сред членовете на Асоциацията на чуждестранната преса в Холивуд, която присъжда наградите Златен глобус, състоялата се на двете крайбрежия на САЩ 78-ма церемония за отличията вече е в миналото.

По традиция обаче не липсваха изненади, като се има предвид казваното за въпросните награди, че единственото предсказуемо нещо в тях е тяхната непредсказуемост, пише "Варайъти".

Мария Бакалова се размина със Златния глобус, но „Борат 2“ спечели приза за най-добра комедия

Въпреки че водещите Тина Фей и Ейми Полър засегнаха тези противоречия във встъпителния си монолог, а членове на организацията говориха за необходимостта от промени, повечето победители не "задълбаха" в "болната" тема. Вместо това те предпочетоха да почетат в благодарствените си речи колегите и екипите, работата с които е направила победата им възможна.

Тина Фей и Ейми Полър
БТА

Тричасовото шоу премина по сходен "безметежен" начин, с преобладаващо очаквани победители, като сериалите "Короната" и "Шитс Крийк" и Джейсън Съдейкис за ролята сиизпълнението му в поредицата "Тед Ласо".

Въпреки това Асоциацията на чуждестранната преса не изневери на себе си. На церемонията не липсваха няколко момента, накарали наблюдателите да "повдигнат вежди".

Без пищно дефиле на холивудски звезди по червения килим на наградите Златен глобус (СНИМКИ)

Сред тях се открои демонстрираното пренебрежение към филмите "Манк" и "Момиче с потенциал".

Биографичният филм "Манк" на режисьора Дейвид Финчър се оказа големият губещ, след като водеше по номинации за наградите Златен глобус с шест на брой, но не спечели нито едно отличие.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Mank (@mank)

Черно-бялата лента разказва историята на сценариста Херман Манкевич (в ролята Гари Олдман) и за създаването на един от най-великите филми на всички времена - "Гражданинът Кейн".

Сред възможностите пред продукцията бяха победа в категориите за най-добър филм - драма, режисьор, актриса в поддържаща роля (Аманда Сайфред), нито една от които не се материализира в статуетка.

Особено любопитна се оказа загубата на Трент Резнър и Атикъс Рос, които бяха номинирана за музиката към "Манк". Те загубиха от самите си себе си, тъй като имаха и втора номинация заедно с Джон Батист за оригиналната музика към отличената анимация "За душата".

С "празни ръце" остана и драмата "Момиче с потенциал", която беше с четири номинации за Златен глобус. Мнозина прогнозираха победа за изпълнителката на главната роля Кери Мълиган, както и за най-добър сценарий на Емералд Фенъл. Прокрадваше се дори мисълта, че Фенъл, която е и режисьорка на филма, може да триумфира изненадващо в категорията. Нищо подобно обаче не се случи.

За Емералд Фенъл остава утехата, че сериалът "Короната", в който играе ролята на Камила Паркър-Боулс, триумфира с четири отличия в телевизионните категории за драма.

Изненадващо призът за най-добра актриса във филмова драма отиде не при Кери Мълиган за "Момиче с потенциал", а при певицата Андра Дей за изпълнението ѝ в "Съединени американски щати срещу Били Холидей". Дебютът на Дей в режисирания от Лий Даниълс филм очарова критиците, но едва ли някой очакваше именно тя да получи статуетката.

Повечето прогнози бяха за първи Златен глобус за Мълиган или втори за носителките на Оскар Вайола Дейвис ("Ма Рейни: Майката на блуса") и Франсис Макдорманд ("Земя на номади").

Подобна ситуация се разигра и с наградата за най-добра актриса във филмова комедия или мюзикъл - въпреки че очакванията бяха за триумф на българката Мария Бакалова за ролята ѝ в "Борат 2", отличието отиде при Розамунд Пайк за изпълнението ѝ в черната комедия "Много ми пука".

Без статуетка, но ослепителна в "Армани": Мария Бакалова на наградите Златен глобус (СНИМКА)

Поддържащите актьорски категории често са най-трудни за прогнозиране. Мнозина помнят случая отпреди няколко години, когато Арън Тейлър-Джонсън за "Хищници в мрака" беше предпочетен на наградите Златен глобус пред Махершала Али за "Лунна светлина", без да е номиниран нито от актьорската гилдия, нито за Оскар - отличия, които впоследствие Али спечели.

На тазгодишната церемония с приз за най-добра актриса в поддържаща роля беше удостоена Джоди Фостър за "Мавританецът", въпреки че холивудската звезда не получи номинация от актьорската гилдия. Фостър беше предпочетена пред три актриси, номинирани от професионалната организация - Оливия Колман, Глен Клоуз и Хелена Ценгел, и пред Аманда Сайфред.

Джоди Фостър има в колекцията си още две награди Златен глобус и почетен приз "Сесил Б. Демил" на Асоциацията на чуждестранната преса в Холивуд.

Изненадващ се оказа и триумфът на Ема Корин и Джош О'Конър, които спечелиха призовете за най-добра актриса и най-добър актьор в телевизионна драма за ролите си на принцеса Даяна и принц Чарлз в хитовата поредица "Короната" на стрийминг платформата Netflix.
Въпреки че мнозина прогнозираха победа за Ема Корин, произнасянето на името ѝ отчасти беше изненадващо, като се има предвид, че тя се съревноваваше и срещу друга звезда на "Короната" - Оливия Колман, актриса, успяла да "обере" всеки един Златен глобус, за който е била номинирана.

Корин обаче се явява свежото лице на поредицата, успяла като принцеса Даяна да "открадне" не само сцените в шоуто и сърцата на зрителите, но очевидно и вотовете на членовете на Асоциацията на чуждестранната преса в Холивуд.

Колкото до Джош О'Конър, той също беше считан за фаворит от мнозина, но в категория в компанията на звезди от ранга на Ал Пачино, Джейсън Бейтман, Матю Рис и Боб Одънкърк изборът беше особено труден за прогнозиране.
БТА