Клои Чжао стана едва втората жена с режисьорското отличие на наградите Златен глобус и първата от азиатски произход, а създаденият от нея "Земя на номади" спечели наградата за най-добър драматичен филм, съобщи Асошиейтед прес.

Големите победители на наградите Златен глобус (СНИМКИ/ВИДЕО)

Първата жена с награда Златен глобус за режисура е Барбра Стрейзанд с "Йентъл" през 1984 г. До тази година само пет жени бяха номинирани в категорията.

Чжао беше едната от трите режисьорки с номинация за награда Златен глобус. Тя се наложи над Реджина Кинг ("Една нощ в Маями"), Емералд Фенъл ("Момиче с потенциал"), Дейвид Финчър ("Манк") и Арън Соркин ("Процесът срещу Чикаго 7).
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Nomadland (@nomadlandfilm)

"Искам да благодаря специално на номадите, които споделиха историите си с нас" - каза Чжао, приемайки наградата Златен глобус за режисура виртуално. Тя благодари изрично за оказаната помощ на действителния номад Боб Уелс, който участва във филма.

"Това каза той за състраданието: "Състраданието е премахване на бариерите помежду ни. Биене на сърце до сърце. Твоята болка става моя болка. Смесва се и се споделя между нас".

"Затова се влюбих в правенето на филми и разказването на истории, защото ни дава възможност да се смеем и плачем заедно, дава ни възможност да учим един от друг и да проявяваме повече състрадание един към друг", каза Чжао, приемайки наградата. „Благодаря на всички, които направиха възможно да правя това, което обичам".

Клои Чжао
Клои Чжао Gulliver/Getty Images

Във виртуален коментар "зад сцената" Клои Чжао добави, че несъмнено много други жени преди нея са заслужавали наградата. Тя беше номинирана и в категорията за сценарий, но я измести Арън Соркин.

Без пищно дефиле на холивудски звезди по червения килим на наградите Златен глобус (СНИМКИ)

"Земя на номади" е за хора, които се местят от място на място, търсейки обикновено ниско платена работа. В главната роля е двукратната носителка на награда Оскар Франсис Макдорманд. В лентата участват и непрофесионални актьори.

Франсис Макдорманд беше номинирана за Златен глобус за най-добра актриса в драматичен филм, но загуби от Андра Дей. Филмът спечели през септември миналата година наградата Златен лъв на кинофестивала във Венеция. Той е сред фаворитите за номинациите за наградите Оскар.

Клои Чжао е на 38 години. Родена в Китай. Първият ѝ пълнометражен игрален филм е "Песни, на които ме научи брат ми" от 2015 г. Става известна през 2017 г. с "Ездачът". Сега работи върху "Вечните" на Marvel, който се очаква да излезе по екраните тази есен.
БТА