Академията за киноизкуство обяви изменения в критериите за подбор на филми, които могат да бъдат номинирани за „Оскар“ през 2021 г., съобщава „Variety“.

Още през пролетта беше решено, че филми, които разпространителите не могат да пуснат по кината поради пандемията от коронавирус, все пак ще могат да се класират за 93-тите награди. Въпреки това, на фона на постепенното отваряне на кината, експертите решиха да изяснят как филмът може да бъде номиниран за „Оскар“ при новите условия.

Всъщност лентата може да се появи в списъка на кандидатите в два случая.

Първоначално трябваше да бъде излъчена по кината, но след това беше решено, че ще може да бъде пусната и в платените онлайн услуги. За да достигне до Оскарите, създателите трябва да я включат в уебсайта на Academy Screening Room в рамките на 60 дни след пускането й. Тя обаче трябва да отговаря на всички други критерии за подбор.

Възможен е и втори вариант: филмът все пак излиза по кината поне седем последователни дни (с най-малко три излъчвания дневно, поне едно от които е от 6:00 до 22:00 вечерта) в Лос Анджелис, Ню Йорк, Сан Франциско, Чикаго, Маями или Атланта. Излезлите филми не е задължително да бъдат качени в Academy Screening Room в рамките на 60 дни след премиерата им.

Новите правила могат да бъдат открити на уебсайта на Академията. 
БГНЕС