/ IStock
Клои Чжао стана първата жена, спечелила наградата за режисьор на годината на кинофестивала в Палм спрингс за филма "Номадландия", съобщи Контактмюзик.

"Номадландия" на режисьорката и сценаристка Клои Чжао е филм за триумфа на човешкия дух - каза председателят на фестивала Харолд Мацнер. - Той е един от най-изпипаните филми на годината и ние се радваме да отдадем почит на първата жена, спечелила наградата ни режисьор на годината".

Клои Чжао, която е на 38 години, вече спечели няколко отличия за "Номадландия" в САЩ - "Готам" за най-добър филм и награда на публиката, както и за най-добър режисьор режисьор на Дружеството на нюйоркските филмови критици.Сред предишните носители на наградата за режисьор на годината са Куентин Таранитно и Стив Маккуин.

Актрисата Кери Мълиган ще получи наградата "Международна звезда" на кинофестивала в Палм спрингс за ролята на Каси Томас в черната комедия "Момиче с потенциал". Гари Олдман ще получи наградата на председателя за ролята на сценариста Херман Манкевич в биографичната драма "Манк".

Заради пандемията от новия коронавирус церемония на живо тази година няма да има.
БТА