Три десетилетия след като смразяващото превъплъщение в образа на Ханибал Лектър му донесе първи Оскар за най-добър актьор, Антъни Хопкинс спечели отличието за втори път с превъплъщението си в образа на мъж, който се бори с деменция в драмата "Бащата", съобщават световните агенции.

Всички победители, отличени на 93-тите награди Оскар вижте тук

Въпреки че е заслужена, победата на Хопкинс в категорията за главна мъжка роля беше доста изненадваща.

Кинокритиците вярваха, че американската киноакадемия ще предприеме изключително рядък ход и ще присъди посмъртно приза на Чадуик Боузман за изпълнението му в "Ма Рейни: Майката на блуса".

Филмът е последният, в който Боузман се снима, преди през август миналата година да изгуби водената си тайно битка с рака на 43-годишна възраст.

На 83 години Антъни Хопкинс стана най-възрастният актьор, отличен с Оскар. Досега рекордът принадлежеше на Кристофър Плъмър, който почина през февруари тази година на 91-годишна възраст. Плъмър беше на 82 години, когато през 2010 г. спечели приза за най-добър актьор в поддържаща роля за изпълнението си в "Новаци".

От 1990 година до днес: Лентите с награда Оскар за най-добър филм

Кристофър Плъмър все още държи рекорда за най-възрастния номиниран актьор. Той беше на 88 години, когато получи номинация за ролята си във "Всичките пари на света".

В кариерата си, продължила шест десетилетия, Антъни Хопкинс има още четири номинации за Оскар - за ролите си в "Двамата папи", "Никсън", "Амистад" и "Остатъкът от деня".В интервю за Асошиейтед прес през 2016 г. той каза, че актьорската кариера не е влизала в плановете му.

Оливия Колман и Антъни Хопкинс в кадър от Бащата
Оливия Колман и Антъни Хопкинс в кадър от „Бащата“ БТА

"Исках да стана музикант, но бях отнесен по погрешка в този бизнес. Все още се случва да поглеждам през рамо, струвайки ми се, че някой ми казва: "Сори, Тони, сбъркал си бизнеса", сподели той.

Антъни Хопкинс започва кариерата си в театъра, но решавайки, че не му "пасва", се ориентира към киното. Пробивът му на големия екран идва с ролята на Ричард Лъвското сърце в "Лъвът през зимата" (1968).

От 2000 година Хопкинс има американско гражданство. През 1993 г. е удостоен с рицарско звание от кралица Елизабет Втора.

Освен Антъни Хопкинс за "Бащата" и Чадуик Боузман за "Ма Рейни: Майката на блуса", в категорията за най-добър актьор бяха номинирани Риз Ахмед за "Без звуци в живота", Гари Олдман за "Манк", Стивън Юн за "Минари".

Всичко за тазгодишните награди Оскар четете тук
БТА