Франсис Макдорманд спечели приза за най-добра актриса на 93-тата церемония за наградите Оскар с превъплъщението си в образа на съвременен номад в елегичната драма "Земя на номади" на режисьорката Клои Чжао, съобщават световните агенции.

Шестдесет и три годишната Макдорманд получава отличието на американската киноакадемия за трети път.

Всички победители, отличени на 93-тите награди Оскар вижте тук

Първият ѝ Оскар е за най-добра актриса в главна роля във филма "Фарго", а вторият - за главната роля в "Три билборда извън града".

В качеството си на продуцент на "Земя на номади" Франсис Макдорманд получи още една статуетка на тазгодишната церемония.

От 1990 година до днес: Лентите с награда Оскар за най-добър филм

Макдорманд надделя за актьорското отличие в може би най-оспорваната категория, в която за потенциални победителки бяха спрягани също Вайола Дейвис за "Ма Рейни: Майката на блуса" и Кери Мълиган за "Момиче с потенциал". Останалите две претендентки бяха Андра Дей за "Съединени американски щати срещу Били Холидей" и Ванеса Кърби за "Да намериш отново себе си".

Франсис Макдорманд
Франсис Макдорманд спечели трети Оскар за най-добра актриса Gulliver/Getty Images

С победата си 63-годишната Макдорманд попада в елитния клуб на актьорите с по три награди Оскар, който включва Мерил Стрийп, Даниъл Дей-Луис и Джак Никълсън. Рекордът от четири актьорски отличия на киноакадемията принадлежи на покойната Катрин Хепбърн.

Триумфирайки с трети актьорски Оскар, Франсис Макдорманд бетонира статута си на една от най-добрите изпълнителки на своето поколение.

Актрисата, която е омъжена за независимия режисьор Джоел Коен, дебютира в киното във филма му "Просто кръв" през 1984 г. Макдорманд се е снимала в няколко продукции на братя Коен, сред които "Да отгледаш Аризона" и "Изгори след прочитане".

Сред значимите ѝ роли, всяка от които ѝ носи номинация за Оскар, са "Мисисипи в пламъци", "Почти известни" и "Северна страна".

Франсис Макдорманд е позната и с ролите си в продукции като "Момчета-чудо", "Невъзможно твой", "В царството на пълнолунието", "Аве, Цезаре!".

Освен в киното Франсис Макдорманд се изявява и в театъра и телевизията и е отличена с най-престижните награди в тези области - Тони и Еми. Това я нарежда сред едва няколкото десетки носители на т.нар Тройна корона, удостоени с актьорски отличия Оскар, Тони и Еми.

Всичко за тазгодишните награди Оскар четете тук
БТА