Специалистите твърдят, че картофите са толкова полезни, че дори човек да яде само тях през целия си живот, "ще остане доста здрав"
Специалистите твърдят, че картофите са толкова полезни, че дори човек да яде само тях през целия си живот, "ще остане доста здрав" / ThinkStock/Getty Images
За картофите от десетилетия се говори, че са нездравословни и дори здравните власти препоръчват да ги ограничаваме в менюто си. Британски учени обаче обявиха, че са много полезни и намаляват риска от инфаркт и деменция, съобщи в. "Дейли мейл".

Най-големите митове за здравословното хранене, в които все още вярваме

"Картофите са отличен източник на много витамини, макро- и микроминерали, за които много хора харчат пари, за да си купуват хранителни добавки. Те съдържат също каротиноиди и полифеноли, както и доста фибри", каза проф. Дерек Стюарт от шотландския институт "Джеймс Хътън".

Специалистите твърдят, че картофите са толкова полезни, че дори човек да яде само тях през целия си живот, "ще остане доста здрав"
Специалистите твърдят, че картофите са толкова полезни, че дори човек да яде само тях през целия си живот, ThinkStock/Getty Images

Учените изложиха ползите от картофите и доказателствата за тях в доклад от 60 страници, в който анализираха и предишни трудове по темата. Те призоваха скромният продукт да бъде преоценен заради "ясните ползи за здравето".

Вижте как се отразява на тялото ни близо 1 година на картофена диета (СНИМКИ)

Специалистите твърдят, че картофите са толкова полезни, че дори човек да яде само тях през целия си живот, "ще остане доста здрав".

картофи
Картофите са отличен източник на вит. С, вит. В6, вит. В9 Thinkstock/Getty Images

"Сравнени с други храни, като плодове, месо и листни зеленчуци, картофите често се смятат за по-лоши източници на витамини и минерали. Това не е правилно", пишат учените.

Диетата на викингите е най-полезна за мозъка

Картофите са отличен източник на вит. С, вит. В6, вит. В9. Освен това минералите в тях оцеляват на обработването и високите температури при готвенето. А и те засищат много повече в сравнение с храни със същото въглехидратно съдържание.

Картофите са отличен източник на много витамини
Картофите са отличен източник на много витамини ThinkStock/Getty Images

Предишни изследвания с много участници показаха, че картофите предпазват от сърдечносъдови заболявания, а замяната на месото с тях и със зеленчуци намалява опасността от инфаркт.

Не съхранявайте картофите в хладилник

Друг труд установи повишена когнитивна функция у възрастните, които редовно ядат картофи. Те спират и влошаването на "плетора от дегенеративни заболявания".

Още здравословни съвети:

Любимите ни препечени храни крият рискове за здравето

Зеленчукът с най-специфична миризма понижава холестерола

Загърбването на фруктозата ускорява метаболизма ни само след 8 дни

Днес е полезно, утре - вредно: 9 мита за здравословното хранене

Десет храни с магически сили

Вижте кои са най-здравословните съчетания на храни

За още любопитни новини и снимки харесайте страницата ни във Facebook тук
БТА