/ Thinkstock/Getty Images
Традиционният северен начин на хранене - с много риба, зеленчуци, но не кореноплодни, плодове, ориз и пиле, е полезен за мозъка и помага той да е в добро състояние на стари години, съобщи в. "Дейли мейл", позовавайки се на шведски учени.

Диетата на викингите предполага и много вода и чай, като допуска и умерено пиене на вино. При нея обаче се избягват картофите и другите кореноплодни, рафинираните зърнени храни, маслото, захарта и плодовите сокове. Спазването й може да помогне да бъде избегната деменцията.

Нова петдневна диета забавя стареенето

Учените от института "Каролинска" са работили с 2223 доброволци, за да проверят дали северната диета се отразява на мозъчната функция. Те установиха, че паметта на хората, които я спазват, се влошава по-малко, както и уменията им да мислят.

В предишно изследване датски учени установиха, че диетата на викингите е полезна и за сърцето и намалява наполовина риска от инфаркт.

Пиле и яйца за добра памет

Друго изследване на учени от университета на Калифорния в Сан Франциско показа, че средиземноморската диета - с много зеленчуци, зехтин и малко месо и млечни продукти, също е полезна за мозъка. Спазващите я са показали 35 процента по-малка вероятност да се представят зле на когнитивни тестове.
БТА