Чипсът намалява IQ-то на децата
Чипсът намалява IQ-то на децата / снимка: sxc.hu

Децата, които ядат нездравословни страни, показват намалена мозъчна активност.
Яденето на чипс, бисквити и пица под тригодишна възраст заплашва да намали IQ на децата след пет години. Забележително е откритието, че дори промяната в диетата няма да помогне.

Щетите за мозъка са непоправими. Това е първото научно изследване, което открива връзката между начина на хранене и умствените способност в бъдеще. Учените откриха, че правилното хранене през първите три години е най-важно, защото през този период мозъкът на децата се развива най-бързо. В изследването участват 14 000 деца родени през 90-те години. Родителите били помолени да попълнят въпросник за диетата на децата през първите години от живота им. Специалистите взели предвид и социалния статус, възраст, кърмене и други, посочва БГНЕС.

Експертите разграничили три стратегии за хранене: диета, наситени мазнини и захар, традиционните храни с месо и зеленчуци и здравословна храна, което означава, изобилие от салати, плодове и зеленчуци. Оказва се, че храните, консумирани в ранна детска възраст оказват пряко влияние върху умствените им способности. 20% от децата, които яли нездравословно през първите три години показали спад на IQ.