Зеленчукът с най-специфична миризма понижава холестерола
Зеленчукът с най-специфична миризма понижава холестерола / ThinkStock/Getty Images

Чесънът е известен с редицата си ползи за здравето - от повишаване на либидото до стимулиране на мозъка благодарение на съдържащите се в него антиоксданти. Според австралийски специалисти едно от най-ценните качества на зеленчука със специфична миризма е способността му да понижава холестерола, пише в. "Дейли експрес".

Много секс и чесън за здраво сърце, препоръчва кардиолог

Изследователи от университета на Аделейд са установили, че приеман под формата на хранителна добавка чесънът понижава холестерола с осем процента. Това съответства на понижение с 38 процента на риска от коронарни проблеми при хора с повишен холестерол.

Чесънът - един от най-могъщите природни лечители

Авторите на проучването отбелязват, че чесънът може да се окаже евтина и ефикасна естествена алтернатива на лекарствата за понижаване на холестерола като статини, без съпътстващите медикаментите странични ефекти. Специалистите напомнят, че най-ефикасно е да консумира суров чесън. Хората, които не харесват вкуса и миризмата на зеленчука, могат да го приемат под формата на хранителна добавка.

Чесънът е полезен за сърцето

Други естествени начини за понижаване на холестерола са енергичното ходене, отказът от цигари и преработени храни с добавени захар или сол, ограничаването на алкохола, консумацията на минимум пет порции плодове и зеленчуци дневно, хапването на минимум две порции риба седмично, едната от които обезателно мазна - тон, сардина, сардела.

Източник: БТА