Повечето хора искат да бъдат здрави и красиви. Когато се появи здравословен проблем, тичаме до аптеките. Малко разпространен факт е обаче, че чесънът е уникален източник на красота и здраве.

Чесънът се е използвал още преди 2 300 години преди нашата ера. В древните времена, когато антибиотиците не били измислени, на помощ идвал пак той.

Шумерите го използвали като температуропонижаващо средство. Освен това от чесъна приготвяли отвора, която увеличавала смелостта по време на битки. По-късно гърците се пристрастили към лековития зеленчук по свой странен начин, като го добавяли към виното си.
По римско време, когото е било на мода убийство с отрова, те се застраховали като приемали отвара от чесън, като противоотрова.

Мъжете са по-желани от жените, когато са яли чесън

Всъщност чесънът е универсалният доктор. Според последни данни на японски изследователи в 100 грама чесън (около 2-3 глави) се съдържат 30,8 г въглехидрати, 6,2 г белтъчини, 1,5 целулоза,0,2 г мазнини, 0,15 г желязо, 0,2 г фосфор, 0,15 г аскорбинова киселина. Неотдавна в него е намерен и редкият природен елемент германий, имащ противотуморен ефект.

Чесънът стимулира сексуалната мощ

Чесънът успешно се бори с вирусни инфекции, понижава съсирваемостта на кръвта и като следствие-образуването на тромби, премахва умората, стабилизира работата на дебелото черво, предотвратява образуването на тумори.

Чесънът е полезен за сърцето

Чесънът е мощен натурален антибиотик, който убива много вируси и бактерии, като туберкулозата например. Препоръчително е да присъства всеки ден на трапезата ни.