Мъжете са по-желани от жените, когато са яли чесън
Мъжете са по-желани от жените, когато са яли чесън / ThinkStock/Getty Images

Забравете за афтършейва, жените са привлечени повече от потта на партньор, който преди това е консумирал чесън, установи международно проучване, цитирано от в. "Дейли мирър".

Тестовете били проведени от изследователи от шотландския университет "Стърлинг" и от техни чешки колеги от Карловия университет в Прага.

Пет афродизиака от природата за по-добър секс

Били извършени опити с мъже, които били яли суров чесън, чесън на капсули и такива, които не били консумирали от него. След това в следващите 12 часа били взети проби от пот под мишниците им. Те били предоставени на дами, които трябвало да ги подушат. Оказало се, че като най-атрактивни, жените посочили пробите на мъжете, яли суров чесън.

"Лъмбърсексуалният" мъж измества "метросексуалния"

Учените обясняват това предразположение на представителките на нежния пол към "чесновата пот" с еволюционни причини. Наличието на остатъци от специфичната му миризма говорят за доброто здраве у партньора. Чесънът се слави с отлични антибиотични, антивирусни и антигъбични свойства. Той отлично се справя с хремата, с високото кръвно, дори с някои видове рак.

Секси, по-секси, най-секси професия

Изглежда, че антибактерлиалното действие на чесъна кара потта на мъжете да ухае по-меко, като убива микробите, предизвикващи неприятната миризма. Международният екип учени достигнал до извода, че консумацията му влияе добре на общата телесна миризма.

В тестовете участвали 42 мъже, а пробите от потта им били предоставени за подушване на 82 дами. Те трябвало да ги оценят по привлекателност и мъжественост.

Източник: БТА