Чесънът произхожда от Централна Азия и е едно от най-старите култивирани растения в света, произвежда се вече над 5 000 години.

Древните египтяни са били сред първите, които са го култивирали и той играе важна роля в тяхната култура. Чесънът е бил не само считан, че има свещени качества и е поставян в гроба на фараоните, но се е давал за консумация и на хората, които са строяли пирамидите, за да се подобри тяхната издръжливост и здраве. Чесънът също е почитан и от древните гърци и римляни, чиито атлети са консумирали чесън преди спортни събития, а войниците - преди да отидат на война.

Каква е тайната на чесъна?

Чесънът или чеснов лук е многогодишен луковичен зеленчук от семейство Лукови, род Лук. Този вид не се среща в диво състояние и се смята, че е получен в резултат на културна селекция и вероятно произлиза от вида Allium longicuspis, който расте див в югоизточна Азия.

Лечебни ползи

Чесънът е известен като средство, което отдаван се използва против различни заболявания.
Той се набавя лесно, като в повечето страни се консумира варен или пресен.

Чесънът може да се употребява както включен в храната, така и на прах или под формата на хранителни добавки, но важното е да се употребява ежедневно.

Специалист: Секс и чесън ни спасяват в жегите

За имунната система

Чесънът укрепва имунната система, както и помага при борбата с гръдни инфекции и кашлица.

Чесънът е полезен за сърцето

През зимните месеци той е чудесна добавка за стимулиране на имунната система и отблъскване на грип и настинки.

Той съдържа високи нива на йод, което спомага при някои състояния на щитовидната жлеза.

Чесънът стимулира сексуалната мощ

За дихателната и кръвоносната система

Чесънът може да помогне при високо кръвно налягане, при натрупване на плака по стените на кръвоносните съдове, за намаляване на висок холестерол и артериално втвърдяване.

Той е чудесен източник на антиоксиданти, които играят важна роля за нашето здраве.